Henk038

Wie is jouw schoonmaker?

In Linkedin on maart 28, 2011 at 9:36 am

Veel mensen zijn druk. Altijd druk. Druk met de dagelijkse dingen en dagelijkse deadlines. Druk met zichzelf. Dan is het wel fijn als er af en toe even iemand extra aandacht aan je geeft. Die naar je heeft geluisterd of alleen al door naar je te kijken of je te kennen weet wat je nodig hebt. En dat ook regelt. Super. Maar nu andersom geredeneerd. Hoe doen we dat zelf voor de mensen om ons heen? En dan niet de usual suspects zoals partner, kinderen, directe collega’s. Even iets breder. De receptioniste bijvoorbeeld op je eigen bedrijf of een bedrijf waar je vaak komt. De man of vrouw achter de bar waar je vaak koffie drinkt. Of de schoonmaker op kantoor.

Ik moest daar aan denken vorige week. Ik zag weer eens voor de zoveelste keer hoe mensen zonder te kijken, zonder ook maar iets te zeggen langs een receptioniste lopen. Niet eens kijken, laat staan iets zeggen. Of hoe ze snel uitwijken voor een schoonmaker alsof het een paaltje op de stoep is. Het is toch niet zo moeilijk om gewoon even te groeten, even te kijken of je jouw gedrag kunt aanpassen op de omgeving in plaats van andersom. Even een korte opmerking of een grapje. Even kijken hoe de reactie is en af en toe eens even letterlijk stilstaan en extra aandacht geven. Dat kan tot verrassende ontwikkelingen leiden. Nieuwsgierig? Verder lezen dan!

Een paar jaar geleden had ik af en toe even contact met de schoonmaker bij ons op kantoor. Ik zat er vaak tot laat en hij was dan aan het schoonmaken. Een altijd lachende inktzwarte jongen uit Afrika. Iedereen heeft een verhaal. Daar kom je pas achter als je ook contact legt. Deze jongen bleek naast zijn opleiding bij ons schoon te maken. 5 dagen in de week. Hij was er altijd. Zijn opleiding zat in afrondende fase. Dus af en toe even vragen hoe hij er voor stond en hoe zijn examens waren gegaan. Af en toe een praatje. Hij was aan het solliciteren voor een stageplaats. Af en toe hielp ik hem daar wat mee (hoe pak je dat aan, hoe schrijf je een brief).

Als je zo af en toe (eens in de zoveel weken) even 5 minuten praat dan hoor je ook wat meer. Deze jongen was niet alleen bezig met zijn opleiding (mbo). Hij maakte dus ook nog schoon. En op vrijdagnacht werkte hij in sorteercentrum van TNT. Bovendien was hij één van de weinigen in Nederland die een specifieke Afrikaanse taal beheerste. Dus af en toe werd hij door de IND ingezet als tolk voor vluchtelingen. Als ex-vluchteling werkte hij daar graag aan mee en bovendien was het weer een extra verdienste. Hij had ook nog een gezin in Afrika zo bleek. Niet dat hij vrouw en kinderen de laatste 2 jaar gezien had. Hij was aan het sparen om ze ook naar Europa te kunnen halen. Wat een verhaal. Respect voor wat hij aan het doen was.

Op een keer zag ik hem weer op kantoor, in de gang. Het was al erg laat en ik had haast om naar huis te gaan. Maar hij was deze keer helemaal niet vrolijk. Anders altijd wel. Dus ondanks de haast even tot stilstand komen. Even vragen wat er aan de hand was. Hij had een probleem. Hij was er nog steeds niet in geslaagd een stageplaats te krijgen. En dat werd nu spannend, als hij dat niet op korte termijn regelde dan verviel een deel van zijn vakken. Hij kon dan zijn opleiding niet afronden. Groot probleem dus.

Ik wist niet wat ik hoorde. Voor me stond een prima vent. Gevlucht onder zeer moeilijke omstandigheden (trieste achtergrond), nieuw bestaan opgebouwd in Nederland. Nederlanse nationaliteit inmiddels. Bezig met een opleiding en 3 banen tegelijkertijd. Goede beheersing van zowel Frans, Engels en Nederlands. Een bijna afgeronde mbo opleiding. Daarvoor diverse andere opleidingen afgerond. Om de volgende stap te kunnen maken had hij echt dat mbo diploma nodig. De school kon hem niet helpen zei hij. Leerlingen moesten maar zelfstandig een stageplaats regelen. Ze hadden geen tijd hem te helpen.

Die avond had ik ook geen tijd. Maar we spraken af de volgende avond even te gaan zitten samen. De volgende avond met hem besproken wat er nu allemaal speelde en wat hij tot nu toe had gedaan om een stageplaats te krijgen. Dat was best veel. Hij kwam alleen niet door de selectie bij de bedrijven/organisaties waar hij het geprobeerd had. Zijn naam, zijn kleur en zijn technisch foutloos, maar qua zinsopbouw niet altijd handige brieven zaten hem wat in de weg. Hij had even een kruiwagen nodig. Dat was wel te regelen.

Ik heb zijn CV meegenomen en de daarop volgende 3 dagen bij al mijn afspraken in regio Zwolle zijn situatie geschetst en gevraagd of er een mogelijkheid was voor een stageplaats. Na drie dagen kon hij bij 5 bedrijven/organisatie op gesprek komen. Kon hij laten zien wie hij was en wat hij kon beteken. Hij kon na een paar gesprekken kiezen uit meerdere stages. Hij koos een mooie stageplaats bij een klant van mij. Die stage ging naar volle tevredenheid. Zo goed zelfs dat hij na zijn stageperiode in de zomermaanden daar ook mocht blijven werken voor een normaal salaris. Zijn mbo diploma had hij ook meteen binnen. Zelden iemand zo vrolijk gezien.

Ieder nadeel heb zijn voordeel zei Johan Cruyff ooit. Hier gold het omgekeerde. Dit voordeel had een nadeel. Na die goeie stage, het behalen van zijn mbo diploma en de zomer baan was mijn schoonmaker natuurlijk klaar voor een echte baan. Die vond hij vrij eenvoudig. Wij kregen een andere schoonmaakster over de vloer. Hij ging werken voor een logistiek bedrijf. Die waren heel blij met een financiële man met grote takenkennis, goede stagereferentie en een bikkelharde instelling om het te maken in het leven.

Goed dat we elkaar leerden kennen en dat ik even voor hem de kruiwagen mocht zijn. Kleine moeite van mijn kant, groot belang voor hem. We hebben er allebei een goed gevoel aan overgehouden. Denk eens na over hoe anderen jou hebben geholpen. Soms met aandacht, een kort advies, even meedenken, iets voor je regelen. Denk eens na hoe gemakkelijk jij een ander kunt helpen. Niet alleen praten over hoe het anders zou moeten in Nederland, wat beter kan of moet. Ook gewoon actie, elkaar wat support geven. Je kunt vaak meer doen voor een ander dan je denkt. Kijk eens om je heen. Weten anderen wat jou bezighoudt? Waar zou jij mee geholpen zijn? En weet jij waar anderen mee zitten of hard aan werken? Ken je ze? Wil je het weten? Wie is jouw schoonmaker?

Advertenties
  1. prachtig verhaal. en mooi opgeschreven ook nog.

  2. Thx martin, heb deze blog nog niet eens verspreid. Leuk dat je reageert. Was mooi dat ik even kon helpen.

  3. Mooi verhaal en zo waar!

  4. Goed verhaal! Dat zouden meer mensen moeten doen.

  5. Goed gedaan! En inderdaad, zo moeilijk is dat niet. Zoveeel mensen ook die geen “goedemorgen” zeggen tegen de buschauffeur. Helaas had ik een baas die mij verbood te praten met de schoonmaken want “stel dat klanten dat zien!?” Een paar maanden later was ik er weg.

  6. Verbieden om met schoonmaker te praten? De mensen die er iedere dag voor zorgen dat je kantoor schoon is – belangrijk voor jezelf en voor het ontvangen van klanten. Moet niet gekker worden 😉

  7. Yep. Met zo’n baas hou ik het dan ook niet lang uit. En van echt praten met de schoonmaker was ook nauwelijks sprake omdat we elkaar’s taal niet verstonden. Wel deelden we elkaar’s snoepjes en waren onze kinderen in dezelfde week geboren. En met het wijzen naar baby-foto’s en je duim opsteken in een gebaar van “goed gedaan!” kom je een heel end. Mensen die dat niet begrijpen zijn bijzonder arm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: