Henk038

Park in the sky – spoorbrug zwolle als wandelpad?

In architectuur, ideeën - innovatie, TED talk, Zwolle on juli 17, 2011 at 10:47 am

Deze week bekeek ik een TED talk van Richard Hammond – Building a park in the sky. In de TED talk vertelt Hammond over een elevated railway die dwars door New York loopt.

De railway stond op de nominatie gesloopt te worden. Dat vonden Hammond en enkele anderen zonde. Ze maakten een plan om de railway te behouden en te transformeren in …een langgerekt stadspark!! Heel erg Out of the box denken. Daydream? Fantasy? Nee! Uiteindelijk is het plan niet in de bureaulade terechtgekomen. Het plan wordt nu gerealiseerd. Fase 1 is inmiddels af. Nu verder met fase 2 en 3. Prachtig om te zien wat daar is gerealiseerd!

De TED talk is hier te zien:

http://www.ted.com/talks/robert_hammond_building_a_park_in_the_sky.html

Gisteren las ik in De Stentor het bericht over de spoorbrug over de IJssel bij Zwolle. Industrieel erfgoed met een bewogen historie. Nu de nieuwe spoorbrug voor de Hanzelijn klaar is, is de oude spoorbrug – met een voor Nederland bijna uniek hefsysteem voor het ophalen van de brug zodat grote boten er onder door kunnen varen – niet meer nodig. De plannen liggen klaar om de brug te gaan slopen.

Vandaag werd in mijn hoofd de verbinding gelegd tussen de TED talk en het bericht in de krant. Zou de spoorbrug over de IJssel tussen Zwolle en Hattem ook te behouden zijn? Niet slopen maar ombouwen tot bijvoorbeeld een wandelpad over de IJssel? Met de hefbrug continue omhoog. Een paar mooie trappen aan beide zijden en je maakt er echt een belevenis van. Met bovenop een prachtig uitzicht.

Een gedachte die waarschijnlijk niet gemakkelijk gerealiseerd kan worden.in tegenstelling tot de elevated railway in New York zie ik hier zo 123 niet direct een terugverdien model. Bovendien zijn er denk ik de nodige veiligheidsrisico’s aan verbonden om de brug inclusief de hefbrug op hoogste stand over te steken. Dus maar niet direct van thought to action. Wel leuk om over te mijmeren…

Spoorbrug

(foto historischcentrumOverijssel – bezoek hun site, veel goede info en foto’s van Zwolle/Overijssel)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: