Henk038

Boze blog! – Bergwandelen – natuur verpest door wintersport commercie!

In Italie, natuur, Vakantie, verwonderen on augustus 15, 2011 at 6:19 pm

Vandaag een klein stukje wandelen. Mooie uitzichten in het vooruitzicht. Witte besneeuwde bergtoppen, mooie woeste natuur. Klopt ook. Althans het eerste deel van de wandeling.

Opeens kom je een bocht om en bevindt je je in een soort maanlandschap. Grote sintelwegen kronkelen de bergen op. Op tal van plaatsen zijn grote metalen palen neergezet. Ertussen grote netten. Her en der nieuwe kabelbanen. Halverwege staan wat shovels, een paar vrachtauto’s. Het landschap bestaat uit kapot gemaakte rotsblokken en aan de kant geschoven rotsblokken. Zodat er weer een extra skihelling van 4 meter breed van boven naar beneden bij kan.

Het oorspronkelijke wandelpad kruist diverse keren de ski afdalingen. In plaats van gras en rotsen gruis en stof. In plaats van een smal pad door de bergen een pad van vier meter breed. Mismoedig sjokken wat wandelaars met rugzakken op er over heen. Het lijkt wel alsof de grauwe sluier van het stof ook in de hoofden van de wandelaars komt..

Wat kunnen mensen met dollartekens in hun ogen de natuur ongelooflijk verpesten. Na al die jaren kan ik mij daar nog steeds over blijven verwonderen! Het uitzicht blijft mooi. Het is zelfs te fotograferen als je een positie vindt waarbij de elektriciteitskabels en de kabels van de skiliften net buiten beeld blijven. Ondanks de schitterende omgeving wordt je verdrietig van binnen. Wat hebben ze er een zooitje van gemaakt.

De skiliefhebbers zien er ’s winters natuurlijk niets van. Een paar skiliften in een prachtig wit sneeuwlandschap, met hoge bergen als omlijsting. Ze zouden eens buiten het sneeuwseizoen in de meest lelijke skigebieden gedwongen een paar weken moeten kamperen, midden op hun piste. Kijken of het dan nog leuk is om te skiën daar in de winter…

We zijn maar gestopt met wandelen. Snel wat gegeten en gedronken. Ons afval hebben we uiteraard zoals altijd weer mee teruggenomen in onze rugzak. Maar deze keer hadden we het ook wel kunnen laten liggen. Het had daar op de vuilnisbelt die skigebied heet niet misstaan.

Hier een mooie foto van de omgeving, de ski puinhopen buiten beeld:

Ski

  1. Ik kan me inbeelden dat dit een verschikkelijk zicht moet zijn geweest.Zelf kan ik ook genieten van de natuur, en dat kan heel dichtbij zijn. Maar overal zie je de aanwezigheid van onverantwoordelijke mensen of organisaties. Huisvuil ligt overal waar je maar kan denken en veelal wordt een mooi gebied commercieel uitgebuit. Inderdaad zoals je zegt met de $-tekens in de ogen. Jammer dag het jouw dag wat verpeste. Ik heb soms medelijden met de mensen die niet kunnen genieten van de schoonheid van de natuur… Ik probeer mij er zo weinig mogelijk aan te storen.

Plaats een reactie