Henk038

Harde noten kraken

In natuur on oktober 9, 2011 at 7:54 pm

Circa 3 jaar gelden kochten we een ander huis. Een huis met een grotere tuin. Met daarin onder meer een paar fruitbomen en bomen met noten. Beukenootjes, hazelnootjes en walnoten. De walnotenboom staat pontificaal vooraan in de tuin.

De eerste twee jaar merkten we niet zoveel van de walnoten. Er zaten er niet zo veel aan en de eekhoorn die we gratis als huisdier erbij gekregen hadden was er druk mee. Dit jaar echter hing de boom krom van de enorme hoeveelheid walnoten.

De eerste weken viel het nog mee. Maar de laatste anderhalve week is er geen houden aan. Continue komen er walnoten uit de boom vallen. Gemiddeld per dag zo’n 50 à 60 noten. Toen het deze week hard waaide lagen er de volgende dag 400 walnoten onder de boom in het gras.

Walnoot

We zijn aan het rapen, drogen, pellen en eten geslagen. Wat een hoeveelheid walnoten. We zitten nu tussen de 1.500 à 2.000 noten die we hebben verzameld en de boom is nog niet leeg. Gelukkig zijn niet alle noten eetbaar. De natte zomer heeft er voor gezorgd dat in de eerste fase van de oogst er behoorlijk wat beschimmeld raakten. De laatste weken zijn ze echter bijna allemaal goed. Smaken prima!

Je vraagt je af hoe het kan dat zo’n boom opeens zo’n enorme productie kan leveren. Het is een vrij grote boom, kan zijn dat ie al wel 20 à 30 jaar oud is, misschien al wel ouder. Schijnt dat ze ook nog helpen tegen muggen. Dat wordt tenminste gezegd. De boom schijnt een een geur te verspreiden die muggen niet aanstaat. Geen idee of het echt zo is. de boom geeft wel lekker schaduw in de zomer. Tenminste… Als de zon schijnt.

Toch maar eens opzoeken op Google hoe het zit met walnotenbomen. Intrigerend!

Advertenties
  1. Klinkt als een jaloersmakend mooie tuin. Met eekhoorn nog wel.

  2. Ik ken nog een prachtverhaal over een Walnotenboom van John Irving , waarschijnlijk uit de ” Watermethodeman ” , ik wil ook eeen walnotenboom met huisdier 🙂

  3. thx @michel en @keesbtea voor jullie reacties 🙂

    Kreeg via ander kanaal ook nog mooie reactie – sluit ik me bij aan – bomen en herinneringen kunnen goed samengaan:

    “we raapten altijd walnoten bij bomma in Belgie, manden vol iedere herfst. Genoeg voor de hele familie. Dit jaar voor het eerst niet. Bomma is overleden, het huis verkocht. Maar walnoten blijven een herinnering aan haar. (Vandaar dat ik enigszins sentimenteel werd van je blog) Geniet van jullie walnotenboom!”

    heb het zelf met een seringenboom (denk ik aan mijn moeder)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: