Henk038

2012 – Het jaar van “to don’t” en “ont-moeten”. Op naar een ‘Happy New Henk’

In burn-out / burnout, Fris in je hoofd, ideeën - innovatie, Vakantie on januari 2, 2012 at 11:45 am

Moeten of Ont-moeten? To Do of To Don’t?

2012 – het jaar van “to don’t en “ont-moeten”.

Stoppen met het één, om het ander te gaan doen of beter te kunnen doen. Ruimte creëren. Nadenk ruimte en doe ruimte. Stoppen en starten. Niet afzonderlijk maar in samenhang met elkaar. Stop met die nutteloze to-do lijstjes. Dingen die je moet van anderen. Dingen die je moet van jezelf. Zeg eens stop. Die lijstjes geven je alleen maar extra frustratie. Kijk liever naar waar je mee kunt stoppen. Dat geeft ruimte en vrij gevoel.

[afbeelding stop/start: cherrybam tumblr]

Ik heb de afgelopen maanden al met heel wat zaken moeten stoppen. Met andere ben ik uit eigen beweging gestopt. Nu wordt het tijd om na te gaan denken waar ik permanent mee ga stoppen. Weg van veel zaken die ik de afgelopen jaren “moest” doen. Van anderen, van mezelf, vanzelf. Maar ook om te bepalen waarmee ik straks weer mee ga starten. Niet omdat ik het vaak gedaan heb of goed kan, niet omdat het moet, maar omdat ik het wil. Omdat het past bij waar ik nu sta en waar ik naar toe wil. Omdat ik er zin in heb en er energie van krijg. Ben benieuwd wat voor dingen dat zullen zijn. Heb daar nu nog geen zicht op.

De komende dagen maar eens lopen aan zee, op het strand. Lekker in beweging. Volgens mij komt er flink veel wind. Dat is mooi. Dan kan het lichaam bewegen en kan het hoofd leegwaaien. Kunnen nieuwe gedachten binnenkomen. Op naar meer creativiteit en minder routine.

Dus 2012… Let’s start! Op naar een ‘Happy New Henk’ (thx @elsbethboes voor deze mooie slogan!)

Advertenties
 1. Hoi Henk

  Ik kwam dit laatst tegen en moest aan jou denken:

  To be happy, we must not be too concerned with others.
  Albert Camus

  Met de nadruk op ‘too’

  Ik wens je veel wind toe…

 2. @kumar dank je! Mooie quote en zeker waar. In ’t engels is ie ook voor tweeerlei uitleg vatbaar toch?

 3. Henk,

  Ben je misschien een jaar voor op dit gebied en vermoed ook dat ik het minder uit de hand heb laten lopen. Het feit dat IK dat een keer tegen een accountant kan zeggen is voor mij al een persoonlijk hoogtepunt, want normaal is het andersom … maar goed, dan gaat het om eenvoudige dingen (belastingmeuk, etc), terwijl dit een hele serieuze situatie is.

  Dus even zonder dollen nu. Ik heb eerst bepaald hoe ik vind dat m’n leven er uit zou moeten zien: invulling (tijd, geen activiteiten), drukte, stress niveau, dynamiek en meer van die zachte waarden die veelal vanuit de onderbuik wel een kleuring geven aan ‘leuk’ en ‘niet leuk’. Ik heb verhoudingen geprobeerd een waarde te geven. Dat viel niet mee, want dynamiek kan op zich leuk zijn, maar wanneer je daardoor jezelf voorbij loopt en dan veel puin moet ruimen (van jezelf of een ander …), dan wordt het rap minder. Daarna heb ik alles dat ik deed in hokjes gestopt. Of als je het 2.0 wil houden: getagged.

  Toen ik dat gedaan had (vond ik mezelf al heel stoer) ben ik beschikbare tijd gaan opdelen in hokjes. Eerst grof (per week), later gedetailleerd (per dag). Daar ben ik alles in gaan prakken. Door meer stress en dynamiek te accepteren, krijg je meer ruimte (want compressie, etc). Je snapt het model en daar kun je mee spelen.

  Eerst energielevel laag gehouden, zodat ik weinig kon doen. Dat deed pijn, want daar moet je keiharde keuzes maken. Dat is wel nodig om de druk eraf te halen. Toen de boel gaan oprekken en dat is het moment waarop je definitieve keuzes mag maken. Dat laatste is essentieel: MAG maken. Het lijkt vervelend, maar is het uiteindelijk niet … aan een overspannen Henk heeft niemand wat. Ja, de belastingdienst wellicht. 🙂

  Het model is niet volledig sluitend, want er zitten veel subjectieve momenten in. Het dwong me wel tot serieus nadenken over hetgeen ik aan het doen was en alle activiteiten eerlijk te pakken. Dus niet slechts de ‘vervelende’ aspecten van een bestuursfunctie, maar ook de leuke dingen (die ik over het algemeen voor het gemak maar even vergat, want ach, die paar uurtjes die ik aan zo’n nieuwsbrief besteed … waar gaat het over). Het dwong me ook om meer ratio toe te passen dan emotie (want zulke gave mensen, want zo hard nodig).

  Ik ben er ook nog niet helemaal, maar ben wel een heel eind op het juiste spoor. Als ik je kan helpen, dan moet je het zeggen. We kunnen er altijd een biertje, wijntje of watertje op drinken!

  Groet,

  Roy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: