Henk038

Half, heel of perfect? …Ik hoop in 2012 op meer “gewoon heel goed”!

In gewoon doen!, schilderijen on januari 22, 2012 at 10:27 am

Tegenwoordig zijn we al blij als we iets half afkrijgen (sommigen zijn al blij als ze überhaupt ergens aan beginnen.. Dat is dan al heel wat). Mensen die er nog echt voor gaan om iets he-le-maal goed te doen lijken wel aan het uitsterven. Bijzondere ontwikkeling. Veel is tegenwoordig haastwerk. Te druk, te veel andere dingen op je lijstje, te veel mensen die nog iets van je moeten, interesse in iets nieuws, etc.

Nee dan “vroegah” 🙂

Kijk bevoorbeeld eens naar Van Gogh met zijn “zonnebloemen”, de “Populieren langs de rivier de Epte” van Monet of de “Mont St. Victoire” van Cezanne. Schilders die iets net zo lang hebben geschilderd tot het perfect was. Monet was daar helemaal een meester in. Naast de populieren schilderde hij ook talloze keren de beroemde waterlelies en de kathedraal van Rouen. En ook de hooimijten (zie hieronder) schilderde hij keer op keer. Net zo lang tot hij exact wist hoe hij de lucht, de lichtinval op de hooimijten zo mooi mogelijk kon schilderen. Perfectionist tot op het bot.

Wil je een prachtig overzicht zien (in 1 plaatje) van alle hooimijten zoals rond 1890 geschilderd door Monet? Klik dan op:

http://www.digischool.nl/ckv2/ckv3/tehatexhavo/havo2007/monet/monet.htm

Ik hoop dat door de huidige economische crisis er weer meer behoefte ontstaat om iets gewoon heel goed te doen (perfect is teveel gevraagd verwacht ik). Gewoon hele goede producten maken zodat er wel vraag naar blijft tegen een goede prijs. Gewoon hele goede service bieden zodat je klanten wel tevreden terugkomen en zich echt klant worden. Geen gemakzucht meer en halve service tot aan een deur.

Zullen we het doen? Gewoon heel goed? oké!

monet hay stack
[foto van site dali house]

Advertenties
 1. Het is een moeilijke evenwichtsoefening! Persoonlijk ga ik ervan uit dat de perfectie niet van deze wereld is… Perfectie is trouwens een persoonsgebonden begrip: wat voor de één perfect is, is voor de ander gewoon waardeloos.

  Wat ben je trouwens met perfectie als je – zoals in het geval van Van Gogh – nauwelijks een doek verkocht?

  Daarentegen, het streven naar perfectie is een groot goed!

  • ben erg blij met de perfectie van Van Gogh 🙂 hebben we al eeuwen plezier van en zullen we nog eeuwen plezier van hebben..

   perfectie is niet meer van deze tijd. maar er naar streven en dan mi-ni-maal eindigen bij heel erg goed.. dat is iets wat ik erg kan waarderen.

 2. Je triggert me. Mooi! Gaan we doen dit jaar. Ambachtelijk.
  (Ik weet nog niet goed wat, maar als ik het weet, ga ik het goed doen.)

 3. Weer genoten van je blog Henk, en helemaal met je eens. Volgens mij moeten wij ook vooral meer ‘focussen’ en ons minder laten afleiden. Dan komen wij in de richting van GOED. Klinkt makkelijk, dat weet ik. Maar als wij eerst achter het ‘waarom’ van ons bestaan komen, zijn wij beter in staat om de ‘wat’ en ‘hoe’ te ontdekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: