Henk038

Neem je burn-out eens lekker mee naar buiten… Vindt ‘ie fijn!

In burn-out, burn-out / burnout, Fris in je hoofd, Linkedin on april 20, 2012 at 7:43 am

Iets meer dan een half jaar geleden lag ik hier. Niet op de bank bij de psychiater of op de onderzoekstafel van de arts. Ik lag languit op deze picknicktafel. Mooie omgeving. Maar ik had er absoluut geen oog voor.

Mijn lichaam zat mij zo in de weg dat ik onderweg op de fiets moest stoppen om even tot rust te komen.

image

Een simpele groene picknicktafel. In een mooie groene omgeving: gras, weilanden, heggen en bomen. Een meter naast een rustig fietspad. Met een lichaam dat niet deed wat ik zo graag wilde. Met een slecht humeur.

Nadenkend over Past Present Future. Op mijn rug op de tafel lag ik daar. Kijkend naar de strak blauwe lucht.

image

Gewoon even liggen. Met een slecht gevoel in mijn hele lichaam. Al maandenlang. Geen idee wat er aan de hand was. Ziekenhuis in en uit voor onderzoeken. Onzekerheid over aandoeningen en gevolgen. Bah.

Niet weten wat je wel of niet kunt die dag of de volgende dag. Proberen om zo goed mogelijk toch datgene te doen thuis en op je werk wat er moest gebeuren. De ene keer lukte dat wel. Veel andere keren lukte dat niet.

image

Na 4 maanden van zeer vervelende lichamelijke kwalen en de nodige onderzoeken werd in november duidelijkheid dat het waarschijnlijk geen ernstige ziekte was. Hart, longen, maag, darmen, bloed oké. Opluchting.

Een burn-out bleek de oorzaak van mijn op hol geslagen lichaam te zijn. Daarna pas kwam er een diepe vermoeidheid. Ik moest er blijkbaar eerst aan toegeven. Handig, zo’n eigenwijs hoofd dat gewoon niet luistert naar het lichaam. Ik ben nu  zo’n 5 maanden bezig die twee weer bij elkaar te brengen. De onderhandelingen over de fusie lopen nog.

image

Je gaat door ups and downs in zo’n periode. Als je te ver gaat dan knal je meteen weer diep in het rood. Ik heb dat nu een paar keer meegemaakt. Learning the hard way. Zo’n burn-out is leerzaam, maar geen fijn gezelschap. Maar dat was ik ook niet altijd de afgelopen periode.

De afgelopen maanden heb ik een bijzondere relatie met mijn burn-out opgebouwd. Ik heb vanaf het moment dat ik stopte met werken bewust ervoor gekozen om elke dag mensen te blijven ontmoeten, actief mensen op te zoeken. Weer of geen weer in mijn hoofd en lichaam. Ik ben ook elke dag buiten actief  geweest. Weer of geen weer buiten.

Ik neem mijn burn-out vaak mee naar buiten. Om te wandelen. Dat vindt ‘ie fijn. Ik ook. Soms nadenken over Past Present Future. Meestal gewoon om de spanning in nek en schouders te verminderen en het hoofd leeg en fris te krijgen.

image

Vrijdag fietste ik weer even langs de picknicktafel. De lucht was weer strak blauw. Ik ben nog even weer op de tafel gaan liggen. Dat voelde best hard aan!

De afgelopen weken zit ik duidelijk in een opgaande lijn. De duim zit echter nog lang niet 100% omhoog. Ik voel gelukkig wel dat het die kant opgaat. Ben ondertussen lekker bezig om Past Present Future goed met elkaar te verbinden. Op weg naar “Happy New Henk”

Thumbs up please!

 1. Hallo henk,
  ik vind het geweldig en moedig hoe je over je burnout verteld/schrijft.
  ik waardeer dit enorm.
  je bent in mijn ogen een voorbeeld hoe je kunt omgaan met een burnout.
  een vriendelijke groet, Ellen.

  • Thx ellen! Leuke reactie. Enne… dat gaat niet van de ene op de andere dag, dat omgaan met een burnout. Eerste par maanden had ik nergens oog voor. zocht ik alleen maar ontspanning. Mensen om mij heen wisten het.

   Ben in januari begonnen met het ook “gewoon” te vertellen aan mensen die mij niet zo goed kennen. Gewoon bij een ontmoeting of bij een overleg met een aantal mensen over iets. Bij het voorstelrondje 🙂 Dat heeft mij erg geholpen. Leuke reacties krijg je dan. Sommigen schrikken ook erg. Anderen gaan jou opeens vertellen over wat zij hebben meegemaakt en niet vaak met anderen delen. Bijzonder.

   Helpt mij om er zelf beter mee om te gaan. Als het ook anderen helpt.. mooi meegenomen

 2. Als ervaringsdeskundige geef ik een dubbele +1 voor je verhaal. Heel herkenbaar én goed geschreven.

 3. Erg mooi verhaal.

  Ik vermoed dat dit blog ook geholpen heeft.

  Je mooie wandelingen met bijzondere vondsten. Ik geniet er van mee. Zwolle lijkt me een mooie stad om in bij te tanken.

 4. Hoi Henk, ik heb ‘ergens’ opgevangen dat het niet zo goed met je ging, dat je ziek zou zijn of zoiets. Daaraan werd toegevoegd dat dat eigenlijk ook geen wonder was, want waar zie je mensen met meer energie, met meer dynamiek dan Henk Boshove? Verder niet erg op doorgedacht. Spijtig te lezen dat je een burn-out hebt. Daarentegen ga je er op een inspirerende wijze mee om. Na en langdurig proces vind je de weg omhoog. Ik wens je graag toe dat past, present, future weer harmonisch samengaan in de aansprekende persoonlijkheid die je bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: