Henk038

IJsberende zwanen, maar geen Zwanenzang. Volgend jaar nieuwe kansen!

In fotoblog, natuur, Zwolle on mei 2, 2012 at 7:59 pm

Vorig jaar heb ik steeds een paartje zwanen gevolgd. Ze zitten in het park en bos achter ons huis. Vorig jaar waren ze laat, maar ze kregen 3 mooie jonge zwanen.

Dit jaar volg ik ze ook. Mooie dieren zijn het. Hier zie je ze eind febtuari/begin maart. Ze zwemmen op een andere plek dan gewoonlijk.

image

Ze blijven steeds zo ongeveer op dezelfde plaats zwemmen en eten zoeken. Ik zie ze geregeld. Ze zijn aardig aan mij gewend. Kan er dicht bij komen.

image

image

Begin april wordt er een nest gebouwd. Beetje vreemde plek. Weliswaar op een weiland waar niet zo snel mensen komen. Maar wel naast een druk fietspad. 3 meter gras en 5 meter water ertussen. Het mannetje gaat het daar moeilijk krijgen. Hij heeft zeer sterk de neiging fel op eenden, mensen en vooral honden te reageren.

image

Na een week verlaten ze hun nest. Ik ben ze dan even kwijt.

image

Even later zie ik ze weer. Ze zitten aan de andere kant van het fietspad. PAL naast het kantoor van Vitens. Geen voetgangers, fietsers of honden daar. Wel de parkeergarage vlak achter ze. En de ramen van Vitens zo ongeveer naast het nest. Bovendien pal naast de rondweg om Zwolle. Dag en nacht verkeer.

image

Rare plek om een nest te maken. Ze zitten er ook maar kort. Binnen een week zijn ze ook daar weg.

image

Weer ben ik ze even kwijt. Maar dan zijn ze terug op de plek waar ze vorig jaar hun nest hadden. Bij het eiland in de achterste vijver van park het Engelse Werk.

image

Ze zijn echter alleen maar rondjes aan het zwemmen. Aan het ijsberen. Wel of geen nieuw nest?

image

Het mannetje is veel rustiger dan anders. Weinig geblaas. Niet achter de eenden aan. Komt niet bij het minste of geringste meteen met de vleugels halfhoog aangezwommen. Zijn vrouw heeft alle nesteldrang verloren. Geen nieuw nest zo lijkt het.

image

Ze zwemmen hun rondjes. Soms zelfs met één poot op de rug. Zo ken ik ze niet. Ze eten ook minder dan anders zo lijkt het.

image

Op deze laastste drie foto’s zie je ze vandaag in de zon aan de kant van het water in het gras zitten. Ik stond er bijna naast. Ze reageren heel rustig op mij.

image

Ik denk niet dat er dit jaar nog een nest met eieren komt. Geen wekenlange broedperiode. Geen jonge zwanen om groot te zien worden. Ben benieuwd wat er tussen begin april en half april is gebeurd.

image

Ze zijn gestopt met ijsberen. Voor dit jaar geen nageslacht. Even pauze. Zo te zien hebben ze zich erbij neergelegd.Maar nog niet hun Zwanenzang. Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Ik doe met de zwanen mee. Energie sparen, kijken naar de positieve dingen. Straks weer aan een nieuw periode beginnen. Ook voor mij “nieuwe ronde, nieuwe kansen”.

Advertenties
  1. […] het zien. Ik hoop wel dat ze ten opzichte van vorig jaar een betere plek kiezen voor hun nest. Lees [zoektocht naar nest] en [toch nog jonkies] wat er vorig jaar […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: