Henk038

Nooit meer vrijwilligerswerk – we hebben een WINNAAR!

In ideeën - innovatie, social media, vrijwillig on mei 7, 2012 at 11:12 pm

Vorige week schreef ik een blogje over vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk… dat is iets dat ik al heel lang doe. Graag doe zelfs. Op allerlei fronten. Vrijwilligerswerk vind ik belangrijk. Sterker nog, het is belangrijk. Want zonder vrijwilligers en vrijwilligerswerk staat Nederland stil. Doodstil. Worden we een akelig, kil land. Een land waar veel mensen niet meer fatsoenlijk kunnen leven.

Nu ben ik een fan van vrijwilligerswerk – om te doen. Maar niet van het woord zelf. Dat vind ik een rotwoord. In mijn blog van vorige week heb ik uitgelegd wat mijn redenen daarvoor zijn. Hoezo “vrijwillig”? Hoezo “werk”? Bah. ROT woord. Hier de link naar dat blogje: https://henk038.wordpress.com/2012/05/04/vrijwilligerswerk-wat-een-rot-woord/

Ik heb dan ook gevraagd of jullie mij een ander woord kunnen geven voor “vrijwilligerswerk”. Ik kreeg veel reacties. Mooi hoe dat gaat op social media. Vier dagen lang reacties van allerlei mensen. Reacties die ik soms wel had verwacht (burgerparticipatie,  goeddoenener, vrijwillige inzet, etc), maar ook onverwachte reacties (wereldmanager was wel een leuke in die categorie). Maar tot gistermiddag zat de ECHTE reactie er nog niet bij.

[afbeelding: boomerang / jeroenb]

Tot ik gisteren via twitter een reactie kreeg van Loes Visscher (@loes_visscher). Ze gaf mij een alternatief dat aansprak. Sorry, dat MIJ aansprak. Want misschien vinden anderen (jullie?) het wel helemaal niets. Loes gaf mij met het woord “HARTWERKER” (en ja, dat is bewust met een T en niet met een D). Ik was meteen verkocht. Weliswaar nog steeds een woord met WERK erin. Maar de combinatie met HART verzacht het voor mij enorm.

Ik ben over. Vanaf nu hou ik mij niet meer bezig met “vrijwilligerswerk”. Ik ben ‘Hartwerker’ geworden. Dat zal ik blijven doen, waarschijnlijk tot mijn dood, tot mijn hart het begeeft. Hartwerker… voor dat wat je belangrijk vindt, voor dat wat noodzakelijk is. Hartwerken, voor dat waar je passie zit. Hartwerker!

Dus de cappuccino met taart voor het beste alternatief is voor Loes. Dat had ik beloofd. Ik hoop dat jullie het een mooi woord vinden. Hoor graag jullie reacties!

Advertenties
  1. Inderdaad een mooi alternatief. Persoonlijk vind ik het woord ‘werk’ niet negatief en in combi met ‘hart’ dekt het de lading perfect. Gefeliciteerd Loes en geniet van je cappu met taart.
    Groet van een Hartwerker (ook in nieren trouwens)

  2. […] Maar niet overal willen mensen gezien worden. Bij clubs, verenigingen, maatschappelijke projecten, organisaties in de zorg, bij goede doelen, maatschappelijke organisaties, scholen. DAAR is het niet dringen. DAAR is vaak een schreeuwend tekort aan mensen. DAAR zijn mensen die gezien willen worden (kar trekken, handen uit de mouwen, aanpakken) schaars. Het moderne verstoppertje spelen vindt DAAR plaats. We hebben het over vrijwilligerswerk. Maar omdat ik dat een rotwoord vind, ga ik dat woord verstoppen en inruilen voor: Hartwerkers (hoe ik daar aan kom? Lees het hier). […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: