Henk038

Weet u zeker dat u wilt Bellen Mailen SMSen Whatsappen Twitteren Skypen of Praten?

In ideeën - innovatie, verwonderen on juni 4, 2012 at 10:49 am

Iedereen heeft voorkeuren. Zeker op het gebied van communicatie. De één belt het liefst. De ander doet alles per mail. Een derde wil als het even kan alle zaken face to face bespreken… en ga zo maar door.

Veel mensen grijpen (on?)bewust naar hun eigen voorkeurskanaal. Maar hoe zit het met de voorkeur van de ander(en), de ontvangers van de boodschap? En hoe zit het met de effectiviteit? Welk kanaal past het beste bij de boodschap, bij de ontvanger, bij het gewenste resultaat? In hoeverre wordt daar goed over nagedacht?

image

Je maakt maar zelden mee dat vanuit organisaties daar richting klanten/relaties echt goed over nagedacht wordt. Binnen organisaties (interne communicatie) wordt daar voor zover mogelijk nog minder over nagedacht. Gemiste kans. Ik verwonder mij daar vaak over.

Met een verkeerde manier van communiceren kun je de plank zelfs helemaal misslaan. Je bereikt niet of pas na een aantal pogingen je doel. Kans is ook aanwezig dat je de ontvanger flink irriteert met de manier waarop je communiceert.

Paar voorbeelden?

Eén totaalmail naar een groep collega’s met een verzoek om actie? Na geen of weinig reacties een kritische reminder? Of dezelfde mail direct aan iedereen afzonderlijk mailen? Dezelfde basistekst met daarbij een hele kleine inleiding en manier van vragen die helemaal is afgestemd op de betreffende persoon.

Op de voicemail een lange boodschap inspreken dat er een probleem is en dat er aan gewerkt wordt… een uur later gevolgd door nog een lange voicemail waarin wordt uitgelegd dat het probleem is opgelost. Of toch liever in het tweede geval een simpel smsje: “vergeet mijn voicemailbericht. Is inmiddels opgelost”.

Een klant vol trots een hardcopy boek aanbieden terwijl er ook een digitale versie beschikbaar is. Bij een klant waarvan je wel weet dat die alles tijdens het reizen op een e-reader leest…

Zomaar een paar voorbeelden. Kost geen moeite er nog 100 te bedenken. Dagelijks zie je om je heen immers hoe het niet moet.

image

Mensen kiezen niet of niet bewust. Mensen helpen bij het bewust kiezen, dat zou wat zijn. Of tenminste zorgen voor meer “snapfunctie”. Daar zou eens snel wat op gevonden moeten worden!

Misschien kan iemand even snel een POP UP scherm voor computer, laptop, tablet en smartphone ontwikkelen? Een POP UP die zichtbaar wordt zodra je iets opstart. Met de vraag:

” Weet u zeker dat u wilt Bellen Mailen SMSen Whatsappen Twitteren Skypen of Praten?” *)

[ *) doorhalen wat niet van toepassing is ]

Is DAT een idee? Zou DAT helpen als reminder voor mensen? Om ze even wakker te laten schrikken? Om ze te laten nadenken over de wijze van communiceren? Al is het maar 1 seconde?

Gewoontes en gedrag. Zo moeilijk aan te passen.. Niet voor jou en mij… voor anderen hè!

image

PS: als u de tekst van deze blog liever per baksteen door uw ruit wilt, volledig wilt laten inspreken op uw voicemail, op perkament geschreven thuis wilt ontvangen of als samenvatting in 1 tweet wilt lezen… dan gewoon even doorgeven! Liefst in morse!

  1. .. ik vind alles best, behalve bellen. Dat vind ik verschrikkelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: