Henk038

Nederlandse politiek: dromen over een dictator…

In ideeën - innovatie, leadership, Politiek on juni 12, 2012 at 7:48 am

De Nederlandse politiek volg ik met interesse. De laatste tijd ook met verwondering. Mijn wenkbrauwen zitten inmiddels permanent vlak onder mijn haargrens. De hoofd- en bijrolspelers in Den Haag lijken voornamelijk bezig met toneel, comedie en (Grieks) drama. Spiegels worden vooral gebruikt om anderen voor te houden of om te vragen “wie is de mooiste in het land”. Voor zelfreflectie lijkt weinig plaats te zijn. Integendeel, ze roffelen zichzelf op de borst(en) en gaan gewoon lekker door.

In een bedrijf kun je van alles doen als het niet lekker loopt. De enige optie die wij hebben is stemmen. Stemmen… maar dan wel op dezelfde mannen en vrouwen die er nu ook rondlopen en het niet oplossen. Elk pakje kaas in Nederland heeft een Tenminste Houdbaar Tot (THT) datum. Politicus of bestuurder zijn kan een leven lang. Die hebben geen THT datum. Van de ene naar de andere functie in de politiek. Of als bestuurder in de semi-overheid. En weer terug in de politiek, voor en achter de schermen.

image

We zitten nu al lang in een neergaande politieke spiraal. Koers, richting, duidelijkheid en besluitvaardigheid zijn vaak ver te zoeken. Leiderschap ontbreekt. We hebben een flinke schok nodig. Dingen anders gaan doen. Niet voortborduren op oude oplossingen met plak en knip werk. Creatieve oplossingen vanuit een nieuw perspectief, niet met de oude structuren als onafbreekbare basis.

Soms droom ik wel eens raar. Dat een Leider vol foute ideeën Nederland in een paar jaar tijd he-le-maal naar de bodem jaagt. Daarna een volksopstand, een frisse Hollandse Lente. Overwinning op de dictator. Een groot feest met rondtochten op alle grachten, van Amsterdam tot Zwolle. Een grote schok. Niks meer vanzelfsprekend. Geen verworven rechten. Vol daadkracht allemaal samen werken aan de wederopbouw van ons mooie land.

Dat er een nieuw Nederland komt zonder beroepsbestuurders en beroepspolitici die tot aan hun dood alles (proberen te) bepalen. Gewoon een land waarvoor ervaren mensen zich voor maximaal 5 jaar op landelijk niveau he-le-maal willen geven. Servant Leadership met een enorm grote hoofdletter ‘L’. Ingehuurde Top ZZP’ers met een duidelijke opdracht en een contract (THT) van 5 jaar, zonder wachtgeld. Die zich geen zorgen hoeven te maken over herbenoeming of waan van de dag. Die daarna gewoon weer ergens anders gaan werken. Bestuurder of politicus, niet meer als baan/carrière, maar als een tijdelijke uitstap vanuit je andere bezigheden. Zou dat kunnen?

Hebben jullie ook zulke dromen? Of alleen maar nachtmerries? Ben benieuwd…

  1. ik lees de ‘broers Karamazov’ en heb gisteren net het hoofdstuk ‘de Grootinquisiteur’ gelezen. mooi, maar weinig optimistisch.
    de inquisiteur sluit jezus op nadat hij is teruggekomen op aarde, en vertelt hem waarom de kerk het beter doet: jezus had een te hoge pet op van de mensheid. Ze kunnen niks met de vrijheid, daarom heeft de kerk het heft maar in handen genomen. brood geven en vrijheid afpakken, daarmee dien je het gewone volk beter. Jesus is er volgens de inquisiteur slecht voor een handvol mensen die de vrijheid wel aan kan.

    helaas zeer actuele literatuur, die de roep om leiderschap in een ander daglicht zet

  2. Mooie droom. Nee zulke dromen heb ik nog niet.Misschien komen ze nog. Ben wel heel benieuwd hoe we er over 20 jaar voor staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: