Henk038

Geboortenieuws: Goed en slecht nieuws deze keer

In Kinderen, natuur, Zwolle on juni 28, 2012 at 6:35 pm

Nieuw leven is altijd mooi. Zeker als je er lang op hebt moeten wachten. En dat hebben we! In dit geval anderhalve maand langer dan normaal. Vader en moeder hebben er RUIM de tijd voor genomen!

image

Maar na enkele nest pogingen, een korte pauze en een definitieve nestselectie is het toch nog gelukt dit jaar. ONZE zwanen hebben nu ook eindelijk jonkies. Ze zwommen er vorige week vrijdag opeens trots mee rond!

image

Na alle aanloopproblemen (zie dit blog Toch nog in verwachting! uit mei over de zwanen) is dat supergoed nieuws. Helemaal omdat ze na de aanloopproblemen ook nog wekenlang te maken kregen met boten en een dragline die vlak voor hun neus (snavel) hun vijver kwam baggeren. Gelukkig hebben de baggeraars het nest net zo lang gespaard tot de zwanen met hun jonkies klaar waren om te vertrekken. Klasse.

Afgelopen vrijdag kwamen onze drie kids thuis enthousiast vertellen dat de zwanen jonkies hadden. Wel vier! Een zwaantje meer nog dan vorig jaar. Toen ik na het weekend foto’s ging nemen waren er echter nog maar 3 jongen. Dat is slecht nieuws. Meteen al eentje dood. Maar ja, dat is de realiteit. Veel jonge zwanen overleven het eerste jaar niet. Deze overleefde zelfs het eerste weekend niet. Jammer.

image

Pa en ma zwaan trekken zich er ogenschijnlijk niet veel van aan. Voor drie kinderen zorgen is ook een hele klus. Wij weten er alles van.

Ook de komende maanden zal ik familie zwaan weer blijven volgen. Zien hoe snel ze groot worden. Eerst maar eens kijken waar ze nu zitten, want ze hebben een nieuw plekje opgezocht. Weg van de baggeraars. Gelijk hebben ze!

  1. Ik kan er zo van genieten , het jinge spul,
    Helaas de reigers ook!
    Ik ga het volgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: