Henk038

Niet te begrijpen, wel leuk nieuws!

In natuur, Zwolle on juli 17, 2012 at 10:03 am

“Onze” zwanen zijn dit jaar onnavolgbaar.

Na een eindeloze dwaaltocht op zoek naar de gewenste broedplaats kwam er toch nog een nest. Een rare plek was het uiteindelijk, maar goed. Hier een blog over deze zoektocht: Toch nog! In verwachting en in afwachting

Na lang wachten kwamen er laat in het jaar toch nog jongen. Ondanks de rare plek van het nest en ondanks de wekenlange baggerwerkzaamheden vlak bij hun nest. Best knap. Ik was er ook blij mee! Geboortenieuws! Goed en slecht nieuws deze keer

We zagen even de zwanen met 4 jongen. Iedereen blij. Toch nog gelukt. Een paar dagen later zagen we nog maar 3 jongen. Jammer, maar niet ongebruikelijk. Vorig jaar hebben ze er ook 3 grootgebracht.

image

Weer een week later waren de zwanen weg. Iemand had nog wel de 3 jongen gezien. Zonder hun ouders. Luid piepend. 2 weken lang waren ze spoorloos. We dachten dat de jongen waren doodgegaan en dat de ouders waren weggegaan. Best jammer. Ik kon ze nergens vinden in het natuurgebied rondom ons huis. Best raar. Ik volg ze al een hele tijd. Ze gaan normaal niet weg in de zomer.

Een raadsel dus. Je blijft toch om je heen kijken. Opeens zag ik vorige week weer twee zwanen. Gewoon op één van hun vaste plekken. En… ze waren niet alleen. Ze hadden jonkies bij zich. Geen 4. Geen 3. Maar 6. ZES!

image

Hoe ze dat voor elkaar gekregen hebben kan ik niet begrijpen. Maar leuk nieuws is het zeker!

Ik weet natuurlijk niet 100% zeker of het ‘onze’ zwanen zijn. Maar het moet haast wel. Zoveel andere mogelijkheden zijn er namelijk niet. De andere zwanen in het natuurgebied zitten nog gewoon op hun vaste plek.

Maar niet teveel over nadenken ook. Heeft niet zoveel zin. Gewoon van genieten. Ik kan weer net als anders een paar keer per week tijdens één van mijn wandelingen kijken naar ‘mijn’ zwanen. Zien hoe de jonkies razendsnel groot worden. Hoe ze langzaam transformeren van kleine grijze bolletjes tot trotse jonge zwanen.

Prachtig om te zien!

  1. gooh wat leuk, en wat een goed nieuws!
    Ik ben ook zo’n doos die daar vreselijk van geniet
    (en een beetje over in de rats zit!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: