Henk038

Denken als een kind – Je KUNT het!

In gewoon doen!, Kinderen on augustus 2, 2012 at 12:01 pm

Vorige week was ik veel aan zee. Het was heerlijk weer. Warm zelfs. Tot je met je tenen in het zeewater ging staan… Poeh! Dat was toch best fris. Klopt. Het zeewater was de eerste dagen 15 graden. Toch zwommen er veel mensen in zee. Natuurlijk veel kids, maar ook voldoende volwassenen. Ik hou wel van zwemmen in zee, vooral als er een beetje branding is. Niks mooiers dan zo vaak mogelijk dwars door die golven duiken.

Maar ja… dan moet je er eerst wel door he. Dat duurde nogal lang. Ik was overigens niet de enige die daar wat moeite mee had. Veel volwassenen stonden wat te dralen langs de waterkant. Stapje voor stapje het water in. Omhoog met het lichaam als er een golf langs kwam. Ondertussen verlangend kijkend naar de zwemmers in zee. Uiteindelijk lukte het mij ook om helemaal in zee te komen. Na meer dan een half uur golven duiken en spelen met de kids in en tussen de golven stond ik weer op het strand. Uitkijken over de branding en nog even nagenieten van het zwemmen in zee. Heerlijk was het. Dat het water 15 graden is heb je na een paar minuten zwemmen echt niet meer door. Toch raar dat je als volwassene zo lang bezig bent om in het water te komen. De kids rennen er gewoon in. Klaar.

Toen ik het daar over had op het strand zei mijn vrouw: “Dat komt vast omdat wij als volwassenen teveel aan de watertemperatuur denken. Je moet gewoon denken aan de lol die je hebt als je in zee bent. Zo doen kids dat volgens mij ook”. Daar zat wel wat in vond ik. De rest van de week heb ik elke dag lekker gezwommen in zee. Wat is dat toch mooi. Ik heb me als een (groot) kind uitbundig vermaakt. Vooral de laatste dag toen er flinke golven waren. Ben die dag zeker door een stuk of 100 van die grote golven gedoken. Natuurlijk af en toe grote happen zout zeewater door keel en neus. Who cares, dat hoort erbij.

De hele week ben ik ook gewoon net als de kids direct vanaf het strand de zee ingerend. Hoezo langzaam er door? GAAN! In zee zwemmen is veel te lekker om lang te treuzelen. Soms was ik er nog eerder door dan de kids. Ze konden mij nauwelijks bijbenen. ’s Ochtends. ’s Middags. ’s Avonds. ZEE!

Aan het eind van de week was het zeewater opgewarmd tot 17 graden. Nog een reden minder om te treuzelen. Hup, de zee in. Niet als volwassene. Denken als een Kind. Fun!

Moet ik maar eens vaker gaan doen, niet alleen bij het zwemmen in zee. Nog meer dan nu kijken naar de fun en alvast de voorpret voelen. Nog minder denken aan allerlei bijbehorende zaken die minder leuk zijn maar die er ook bijhoren. Focus op fun. Zouden meer mensen moeten doen. Niet lang blijven hangen in allerlei rationele aspecten. Niet treuzelen terwijl je weet dat het at the end toch gaat gebeuren. Gewoon doen. Denken als een Kind – Je KUNT het!

  1. Om op zo’n manier te kunnen denken als een kind is volgens mij 1 randvoorwaarde van essentieel belang: je veilig weten. Alleen als je als kind je veilig en geborgen kunt voelen, kun je de wereld onbekommerd tegemoet treden. Anders niet. Dan ben je vroeg volwassen en voel je ook eerst hoe warm het water is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: