Henk038

Ik heb getwijfeld over België – en mij erover verwonderd!

In Vakantie, verwonderen on augustus 13, 2012 at 5:45 pm

Vakantie is een goede tijd om je te verwonderen. We waren dit jaar op diverse plekken aan de kust in Frankrijk. In Normandie en Bretagne om precies te zijn. Allerlei mooie dorpjes en kleine stadjes aan zee gezien en bezocht. Met over het algemeen een nog vrij mooie kustlijn qua bebouwing. Heel anders dan op veel plaatsen in Nederland. Daar zie je nog wel mooie plaatsen, maar her en der helaas ook veel lelijke (hoog)bouw. Shit happens helaas.

Maar de laatste twee dagen van onze vakantie waren we even aan de Belgische kust. Tsjonge jonge jonge! De mond valt je ervan open. De lelijkheid en de omvang van de bebouwing daar is echt gigantisch. Vrijwel elke meter staat vol met lelijke jaren ’70 en ’80 flats en appartementengebouwen. Twee a drie dubbele rijen dik. En nog hoog ook. De stadjes/dorpjes zijn soms wel gezellig. Lekker eten en drinken kun je er wel in België. Maar je moet niet te veel om je heen kijken.

Er staat ook best veel te koop daar aan de Belgische kust. Je zou bijna serieus gaan kijken. Heb er over getwijfeld. Dat er zoveel te koop staat is niet zo opvallend, dat is ook in Nederland en Frankrijk het geval. Maar verrassend genoeg wordt er ook nog steeds veel gebouwd daar aan de kust in België. Dat zag ik in Frankrijk niet en ook in Nederland ligt de bouw plat. Zo niet in België. Allerlei nieuwbouw in diverse fasen van realisatie zie je daar nog steeds. Allerlei projectverkopers adverteren de etalages vol met extra aanbod. Kopen, kopen, kopen!

Over die lelijke bebouwing verwonder ik mij enigszins. Wellicht is dit te verklaren uit het feit dat België in vergelijking met andere landen maar een klein stukje kustlijn heeft en er blijlbaar heel veel belangstelling voor was in de tijd van de lelijke betonnen hoogbouw?? Who knows…

Meer nog verwonder ik mij over de vele nieuwbouw. Is het economisch klimaat in België zoveel anders dan in Nederland of Frankrijk? Wie gaat die huizen in aanbouw allemaal kopen? En komen er dan nog meer woningen leeg te staan in de eerste rijen flats/appartementengebouwen?

Zo’n verwondering neem je mee, terug in de auto vanuit vakantie. Blijft in mijn hoofd zitten als vraag.

Ik heb getwijfeld over België – en mij erover verwonderd! Als iemand een idee heeft hoe dat zit met België dan hoor ik het graag!

Advertenties
  1. Hoi Henk, ik woon nu iets meer dan 7 jaar in Belgie en wij hebben besloten terug een huis te kopen in NL. In belgie is de huizenmarkt ontzettend stabiel. de reden is vrij simpel. aflossingen zijn hier 100% en al die rare constructie zoals in NL bestaan hier niet. de wet is voor iedereen gelijk en alle banken hanteren praktisch de zelfde regels voor hypotheek verstrekkingen. belastingvoordeel is er hier ook maar vast gesteld aan een max. ongeacht waarde van hypotheek. je krijgt hier nooit meer dan 2.800€ p.p.p.j. daarnaast zijn hier de bijkomende kosten bovenop een hypotheek voor eigenrekening. leningen worden er alleen maar gegeven op de waarde van het pand. de rest (5%-10%) moet je zelf betalen. Maar waarom er hier dan zoveel gebouwd wordt? tja mensen kunnen de huizen niet meer betalen zoals in alle landen. de huizenprijzen liggen hier in BE bijna 30% hoger dan in NL. de mensen die het niet kunnen betalen splitsen hun hypotheek, kopen kleiner in de zelfde buurt en van het restbedrag kopen ze 2de appartement aan de kust. vaak worden deze geduurende het jaar verhuurd aan iedereen en ze verblijven er zelf wanneer ze willen. ook hiervoor is er weer een belastingvoordeel als je 2x vastgoed hebt. de belastingconstructie in dit verhaal is wel weer erg gunstig. het zijn ook vaak de iets oudere mensen die dat doen, geen kinderen meer ten laste en dus een te groot huis wat dan weer te duur wordt/is. In NL een huis kopen was voor ons interressant mits voor 01.01.2013 omdat we in NL een huis kunnen betalen die af is waar je in BE nog moet beginnen verbouwen.

    BE vs NL heeft zijn economische verschillen maar uiteindelijk komt het allemaal op het zelfde neer. belastingen betalen doen we hier ook allemaal en het levert net zoveel op als in NL, ziekekosten liggen hier een heel pak lager (wettelijk vastgesteld min. van € 27,00 p.m.) maar daarin tegen liggen de salarissen dan ook weer een beetje lager tegenover NL. bezuinigen doen we op dit moment in BE ook alleen heeft op dit moment de consument er nog weinig last van…. en zo kunnen we er over blijven praten.

    ik hoop dat het een beetje een antwoord geeft op je vraag of anders misschien wat inzicht geeft in hoe het hier in BE er aan toe gaat. houdt er rekening mee dat ik mij er tot bepaalde mate in heb verdiept via Media de afgelopen jaren en natuurlijk via vrienden die van hier zijn.

    Met vriendelijke groeten,
    Daan Sparenberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: