Henk038

Ontvlambaar – handle with care!

In burn-out, burn-out / burnout, Fris in je hoofd, gewoon doen!, verwonderen on december 5, 2012 at 9:50 am

Afgelopen jaar zat ik een aantal maanden thuis met een burn-out. Nou ja… zitten. Ik nam mijn burn-out vooral mee naar buiten. Urenlang wandelen rondom Zwolle, op de fiets door de stad de kids naar school brengen en weer ophalen, koffie drinken en praten met IRL en online bekenden. Best zware maanden. Maar zo’n burn-out is ook heel leerzaam.

Inmiddels met vallen en opstaan veel progressie gemaakt. Voor de zomer de nodige interne projecten en coaching geven aan collega’s opgepakt. In de zomermaanden lange, intensieve (gedrags)trainingen gegeven aan collega’s – met hele positieve reacties/feedback. In september weer gestart met een deel van mijn eigen klanten. Mooie stappen!

image

Alles wat je weer oppakt kost in het begin extra moeite. Dan moet je wat je geleerd hebt in praktijk brengen. En je leert weer nieuwe dingen. Je moet jezelf op onderdelen blijven uitvinden. Regelmatig blijven verwonderen over hoe je terugkijkend vroeger je werk deed. Verwonderen over oude automatismen die er opeens weer zijn. Sommige kun je weer met blijdschap omarmen. Anderen moet je niet weer oppakken. Afleren!

In de afgelopen maanden steeds meer uren per week gewerkt. Steeds meer realiseren in die werktijd. Steeds beter in staat genoeg energie een hele dag (inclusief de avond) vast te houden. Dat is een lekker gevoel. De laatste weken gaat het gewoon heel erg goed. Lekker aan het werk met collega’s, goede besprekingen bij klanten en relaties, weer volop betrokken bij de nodige internal politics.

Lastig is het om aan de ene kant zelf te blijven zien waar je staat en daar lekker fris mee om te blijven gaan. Je wilt vaak te snel. Nog lastiger is het echter om te begrijpen hoe anderen jouw terugkeer zien. De één denkt dat je nog half gehandicapt bent en gaat je extra ontzien. De ander weet al niet eens meer hoe hard je werkt om terug te komen, heeft al weer torenhoge verwachtingen en klaagt als er even iets blijft liggen. Olifantentenhuid en focus helpen gelukkig!

image

Door de burn-out flakkerde het vlammetje. Uit ging het gelukkig nooit! Inmiddels staat die vlam weer prima te branden. Dus pas maar op… Licht ontvlambaar, in positieve zin 🙂

Tot zover de positieve kant. Er zijn ook mensen die het jammer vinden dat ik weer veel aan het werk ben. In het afgelopen jaar heb ik buiten veel mooie foto’s gemaakt. Die zet ik regelmatig online. Veel mensen vinden ze erg mooi heb ik gemerkt. Maar ja, deze foto ‘fans’ zien inmiddels dat het aantal foto’s sterk afneemt. Ik krijg er al “klachten” over. Leuk om te horen! Jullie zullen er maar aan moeten wennen!

image

Mooie foto’s blijf ik uiteraard maken. Zwolle is immers heel mooi. Ook onderweg in ’t land stop ik graag voor mooie plaatjes. Mijn smartphone met camera heb ik altijd bij mij. De foto hierboven heb ik deze week gemaakt, op de fiets onderweg door Zwolle om de kids naar school te brengen. Wel een passend plaatje. Hoezo burn-out? VUUR!

Mooie foto’s. Ze blijven echt af en hoe wel voorbij komen. Maar het werk roept. In plaats van mooie vergezichten buiten nu mooie vergezichten binnen. Met klanten, met collega’s, met oude en nieuwe bekenden. Het vuur is er, ik ben weer ontvlambaar. Handle with care 😉

image

 1. Henk wat een mooi verhaal. Goed om er zo open en menselijk over te praten. Het haalt het ‘taboe’ eraf. Daar lerrn we allemaal van. En boven alkes fijn dat het weer goed met je gaat!!

  groet,
  Nicole

 2. Goedemorgen henk,
  Mooi en inspirerend verhaal.
  Blijf vooral doorgaan met foto’s maken verhalen delen.
  Mooi om te lezen dat het goed met je gaat, succes.
  Groeten lars van der vegt

 3. Fijn om te horen dat het de goede kant op gaat Henk. Je bent er nog niet zo te lezen, maar dat komt vast goed. Wel jammer natuurlijk dat wij niet zo vaak van jouw prachtige foto’s met bijbehorende ‘lessen’ mogen genieten…

 4. Hoi Henk, wat een mooi en vooral open, kwetsbaar verhaal! Fijn dat het weer stukken beter met je gaat! gelukkig is het vlammetje nooit helemaal uitgegaan en brandt hij nu weer volop! Groet, Patries

 5. Vreselijk : ziek zijn!
  Grappig vind ik het om te lezen dat je in Zwolle woont!
  Ik heb in Hattem, Dalfsen en later in Zwolle gewoond.
  Goed om te vernemen dat je energie aan het terugkeren is!
  En! Een supergave ontvlambare foto! Waar is die gemaakt?

  • Thx. En de foto… Die is gemaakt op Brugje tussen de Turfmarkt en Groot Weezenland. Aan de stadsgracht dus. Je ziet oa de watertoren op Turfmarkt.

   Henk

  • Prachtige plaatjes inderdaad. Ik zie ze nu heel anders. Dank voor het delen van het verhaal. Waren er maar meer mensen zo open en eerlijk. Ik blijf genieten van de plaatjes, vooral blijven schieten. Met dat vlammetje komt het goed, met vallen en opstaan. Dat hoort erbij.

 6. ‘Goed’ verhaal; als in goed dat je dit wilt delen. Blijkbaar heerst er een soort stigma dat je vooral niet mag laten zien dat je kwetsbaar bent, of eraan toe wilt geven.
  Ik werd in 2010 geconfronteerd met symptomen van hartklachten. Omdat mijn vader (op 54 jarige leeftijd) aan een hartstilstand was overleden gingen bij de huisarts onmiddellijk alle alarmbellen rinkelen en moest ik per direct in ‘full stop’.
  Duurde alles bij elkaar ruim 8 maanden voordat ik helemaal door de medische molen heen was – na 4 maanden trouwens ook ‘gewoon’ ontslagen door mijn Franse werkgever en er niets aan kunnen doen. Dit was een hele heftige periode.
  Gelukkig bleek er fysiek niets mis te zijn met mijn hart of mij.

  Om een lang verhaal kort te maken: ik ben blij er bovenop te zijn en qua herstel precies hetzelfde meegemaakt en gedaan wat jij hebt ervaren en ondernomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: