Henk038

Het water klotst weer over onze schoenen… Feest!

In Fris in je hoofd, natuur, schilderijen, Zwolle on december 30, 2012 at 9:44 am

Water… Voor sommigen een ramp, voor anderen een zegen. Ik ben zelf een liefhebber. Als de rivieren flink buiten de oevers komen. Als de uiterwaarden volstromen. Als het water gewoon lekker eigenwijs de mooie aangeharkte Nederlandse weilanden in beslag neemt.

image

Water heeft op mij een bijzondere aantrekkingskracht. Niet zozeer om iets mee te doen, wel om naar te kijken.Het huis waar wij nu wonen hebben wij o.a. gekocht omdat het op zo’n mooie plek vlakbij de IJssel ligt. Zo’n grote rivier als de IJssel heeft steeds een andere uitstraling. Vooral bij hoog water, als de uiterwaarden vol lopen is het prachtig. Als het dan ook nog gaat vriezen is het helemaal feest…

image

Natuurlijk hebben we in Nederland de afgelopen eeuwen de nodige moeite met water gehad. Alertheid en het trainen van nieuwe “Hansje Brinker’s” (lees HIER ‘wie’ dat was) is dan ook noodzaak. Zoals jullie kunnen zien is mijn jongste zoon daar flink mee bezig!

image

De rivier heeft regelmatig ruimte nodig. En die pakt ‘ie ook. De uitnodiging op onderstaand bord “Ruimte voor de Rivier” werd meteen aanvaard. De komende jaren wordt op diverse plaatsen langs de IJssel gewerkt aan op tekentafels berekende extra ruimte voor de rivier. Of het goed berekend is weet niemand 100% zeker. De impact is groot. De investering ook. Veiligheid is altijd een lastig thema.

image

Grote diepe sleuven zullen onder meer worden gegraven langs de IJssel. Ben erg benieuwd hoe dat er uit gaat zien. Alle bomen en bosjes in de uiterwaarden ‘moeten’ ook weg volgens de deskundigen. Dat vind ik wel heel erg jammer. Maar de natuur een beetje kennende zullen er over een paar jaar wel weer bosjes terugkomen.

image

Het landschap gaat veranderen, ook in “mijn achtertuin’ aan de IJssel bij Zwolle. Dus nu nog maar even flink van genieten! De afgelopen week met hoog water elke dag een wandeling over de dijken, langs het water gemaakt.

image

Tijdens het wandelen natuurlijk ook flink wat foto’s gemaakt. In deze blog zijn een aantal foto’s van de afgelopen week opgenomen. Hoop dat jullie er net zo van genieten als ik.

image

Nu moeten jullie niet denken dat ik tegen veranderingen ben. Wel graag zorgvuldig. De nieuwe rode spoorbrug van de Hanzelijn is door kleur en architectuur een prachtige toevoeging aan het oude Nederlandse rivierenlandschap. Landschappen die door Voerman en andere schilders over de hele wereld beroemd zijn geworden. Ze hadden toen nog geen foto’s. Gelukkig hebben wij de schilderijen nog!

image

Het is nu hoog water. In heel Nederland. Wat let je. Ga er op uit. Haal een fris hoofd, laat jezelf eens lekker uitwaaien. Zie hoe mooi de natuur is. Zie wat de kracht is van het water… ondanks al onze pogingen het in te dammen en te reguleren. Ontdek hoe prachtig Nederland is bij hoog water. Geniet.

Hoog water. Mooie uiterwaarden. Nederland prachtig waterland. Het water klotst weer over onze schoenen… Feest!

  1. Ik houd daar ook van.

    Ik mistte Friesland toen ik in Wageningen ging studeren, maar intussen ben ik verliefd geworden op onze rivieren. Ik ben ook regelmatig op de dijk te vinden.

    • de dijk is een prachtige plek Jacob Jan. een grens tussen water en land. een grens tussen denken dromen en doen. een grens met wat is en wat er komt. Hoop dat jij in 2013 veel op de dijk staat!

  2. Wij wonen niet zo ver van de Rijn vandaag, en probeer regelmatig een stukje dijk mee te pakken wanneer ik ga fietsen of rennen vanwege het altijd betoverende uitzicht.
    Prachtige foto’s in dit fraaie blog!

  3. Er is maar weinig water in Drenthe. Gelukkig wonen we vlakbij de Drentse Aa, die hier dichtbij stroomt onder de naam Deurzer Diep. Dit Diepje is regelmatig geliefd onderdeel van onze wandelingen; het haalt het echter niet bij de IJssel, Maas of Rijn. Toch moet ‘ het frise hoofd’ even wachten, want het blijft in Rolde maar regenen en hagelen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: