Henk038

Out of the Office denken & doen. Lopende zaken afhandelen

In Fris in je hoofd, HNW diversity worklife, ideeën - innovatie, natuur on februari 7, 2013 at 9:08 pm

Je kent dat wel. Een kamer met 3 muren en aan één kant glas. Een tafel, rond, ovaal of vierkant. Stoelen. Blad met koffie, thee, water en kopjes. Flipover, whiteboard… dat soort zaken. Gaaaaaaaaaap!

We maken vergaderingen, overleg, bijpraten, coachingsgesprekken – zo lijkt het – het liefst zo saai en standaard mogelijk. Ik kijk zelf graag naar inhoud en effectiviteit en merk steeds vaker dat andere vormen veel beter werken. En ook nog leuker zijn.

image

Al geruime tijd regel ik een deel van mijn 1 op 1 afspraken zo dat we iets anders doen dan binnen in een kamer zitten. Dat is een vast onderdeel geworden van hoe ik werk. Coachingsgesprekken op een terras in de zon of tijdens een rondje lopen na de lunch. Plannen maken bij een goede cappuccino in de stad. Echte interesse en volledige aandacht tijdens een broodje eten. Zwakke plekken tonen en over en weer elkaars klankbord zijn tijdens een stevige wandeling in ’t bos. Zakelijke discussies uitpraten op een bankje aan het water.

Voor sommige gesprekken werkt dit heel goed. Andere omgeving geeft andere mogelijkheden. Andere mindset. Andere uitkomsten. Minder automatische patronen. Meer echte aandacht. Minder afstand. Meer contact. Minder loopgraven. Meer oplossingen. Meer tijd voor reflectie.

Volgens mij zijn de meeste mensen buiten kantoor (helemaal als het echt buiten is) veel beter in staat om vrijer en met een open mind zaken te bekijken en te bespreken. Hoeft niet lang te duren. Soms is half uur genoeg. Daarna met een fris hoofd weer naar binnen!

image

We zijn bezig om “out of the box” of “outside the box” of zelfs “without a box” denken. We zouden volgens mij ook meer  “out of the office” moeten denken.

Beweging in de zaak. Letterlijk en figuurlijk. Lekker hoor. Zouden meer mensen moeten doen. Of tenminste eens proberen.

Out of the office denken en doen. Lopend(e) zaken afhandelen!

Iets voor JOU?

 1. Mooi initiatief. Ga ik ook eens opbrengen bij ons op kantoor.

 2. mooi.

  Een volgende stap is het praten eens achterwege te laten.

  Een stap die ik noodzakelijkerwijs steeds vaker maak. En het levert veel op.

  • Jacob Jan.. das ook één van de voordelen inderdaad. Je kunt rustig tijdens rondje lopen stilte laten vallen. In een kamer heel snel ongemakkelijk. Als je buiten samen iets bespreekt heel natuurlijk.

 3. Wat ik hier geregeld zie gebeuren is dat we onderwerpen meenemen in de lunchwalk. Eerst even een brooodje knagen in de kantine en dan even een half uurtje rond lopen in de omgeving (als het droog is tenminste).
  Tijdens de wandeling valt het nooit stil. De onderwerpen die de reveu passeren kunnen uiteenlopen van persoonlijke dingen tot aan wereld zaken.

  Toch is het meest besproken onderwerp het werk. Saai? Wel nee, er worden briljante ideeën geboren, schitterende oplossingen bedacht of het antwoord op een vraag zodanig uitgewerkt dat er geen speld meer tussen is te krijgen.

  Bovendien is de middag zonder wandeling vaak een stuk saaier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: