Henk038

Weg met symptoom bestrijding. Back to Basics!

In gewoon doen!, leadership on februari 23, 2013 at 10:46 pm

In Nederland zijn we vooral druk met de waan(zin) van de dag. Druk met haastige besluiten nemen. Het lijkt wel alsof nuchter boerenverstand uit ons DNA is verdwenen.

Oordeelsvorming in 1 seconde, spoedoverleg, noodverbanden en incidentwetgeving. In het bedrijfsleven. In de politiek. Op TV, in de krant, op internet. Bij maatschappelijke organisaties. Op scholen. Bij clubs en verenigingen. Snel reageren op alles wat voorbijkomt lijkt de norm.

We verspillen als BV Nederland zo enorm veel tijd, energie en geld. Rustig nadenken en tijd steken in moeilijke vraagstukken lijkt uit den boze te zijn. Dan klopt de Return on investment berekening van de boekhouders niet meer. Dan kom je als manager, bestuurder, politicus niet daadkrachtig en besluitvaardig over.

Nu zou ik een ingewikkeld verhaal kunnen schrijven over hoe dat komt. Analyse van trends en ontwikkelingen. Met allemaal voorbeelden waar het niet goed gaat. Maar ja, wie zit er op zo’n klaagverhaal te wachten. Klagen is zo 2012. Negatief verhaal en lekker betweterig. Laten zien waar oplossingsmogelijkheden liggen. Dat is veel interessanter.

Daarom in plaats van geklaag een positief bericht. Met centraal daarin een prachtige animatie over de vereniging, als cadeautje om naar te kijken. De vereniging: één van de mooiste samenwerkingsverbanden die wij in Nederland kennen. Wat is nu eigenlijk zo’n vereniging. Wanneer gaat het daar goed mee. Wat levert dat op. Waarom zijn we daar lid van (of waarom niet meer).

Ik hoop dat jullie net als ik genieten van dit mooie verhaal. Even lekker kijken en luisteren. Naar het belang van duidelijkheid. Naar de al lang bestaande focus op structuur. Naar de toenemende focus op strategie. En over het ondergeschoven kindje: cultuur.

Ik heb deze animatie (van de KNVB) de afgelopen 12 maanden al een paar keer bekeken. Blijft mooi. Ik zie daar veel zaken in terugkomen die niet alleen voor een vereniging van groot belang zijn. Ze gelden net zo hard voor maatschappelijke organisaties, voor het bedrijfsleven, voor de politiek. Benieuwd of jullie dat ook zo zien. Food for thought!

▪ Waarom zijn we ook al weer met iets gestart.
▪ Wat is de basis van waaruit we bezig zijn.
▪ Waarom zetten we ons daar voor in.
▪ Wie gaan we vragen om mee te doen.
▪ Hoe gaan we stimuleren, support geven, waarderen.
▪ Hoe werken we beter samen.
▪ Hoe leggen we verbinding.
▪ Hoe krijgen we de juiste spirit weer terug.
▪ Hoe gaan we ons weer slim verenigen.

image

Zullen we stoppen met op bijna alles te reageren met overhaaste besluiten en noodverbandjes? Soms zijn die nodig. Meestal niet. Zullen we dan ook niet meer continue schreeuwen om actie als er wat gebeurt? Symptoombestrijding stukje bij beetje uitbannen. Gewoon doen. Zelf doen. Zelf leiderschap tonen.

Wij zijn met z’n allen zo slim, dat gaat ons toch gewoon lukken. Pauze nemen. Dit soort vragen stellen EN beantwoorden. In verenigingen, in het bedrijfsleven, bij overheden, in de politiek, in de zorg, op scholen, in ’t gezin, etc. Stoppen met ons zelf gek maken. Gewoon even flink op de pauzeknop rammen! Stoppen met hollen achter de doorgedraaide lopende band…

Weg met symptoom bestrijding. Back to basics!

 1. Paar Google+ reacties

  Maaike Meeuwis
  +Henk Boshove Leuk geschreven met goede vragen. Vragen die iedereen die ergens serieus mee bezig is, zich regelmatig zou moeten stellen. Jammer dat er geen G+ likebutton op je site zit ;)

  Henk Boshove
  +Maaike Meeuwis thx!
  Lezers kunnen de blog liken, reactie geven, deze blog kan opnieuw gedeeld worden..
  zo’n G+ knop das te moeilijk van mij, 

  Michael Koppenol
  Kan volgens mij heel simpel geregeld worden hoor. Stel maar als vraag hier welke code je ervoor moet gebruiken.
  Ik heb trouwens dat filmpje gekeken en ben het er wel mee eens. Maar ook in mijn bedrijfscultuur is er minder oog voor de collega’s en meer oog op de structuur. Dus ik denk dat dit (filmpje) ook geldt voor een gemiddeld bedrijf.

  Als ik als werknemer het gevoel heb dat mensen luisteren naar mij en mij het gevoel geven dat ik gewaardeerd wordt binnen de organisatie ben ik ook bereid om iets extra’s voor de organisatie te doen.

  Kees Ruyter
  Het KNVB-filmpje is erg leuk inderdaad, die heb al eens eerder gezien. In hoeverre je mooie balans krijgt tussen snel handelen of eerst goed overdenken en samen doorspreken, blijft volgens mij de kunst. 

  Henk Boshove
  +Michael Koppenol is vrij universeel van toepassing, alleen invalshoek even aanpassen. Vandaar dat ik m ook gebruik..

  Henk Boshove
  +Kees Ruyter die balans hoeft niet perse. Maar er moet wel afweging zijn. Bewust. Fast lane waar nodig. Goed nadenken en iets meer tijd op andere gebieden. En vasthouden asn uitgezette lijnen. Vooral in bedrijfsleven en bij grote maatschappelijke organisaties. Niet continue aanpassen. Dan kom je niet waar je wilt komen. Politiek zou het ook moeten toepassen. Maar daar regeert de waan vd dag vrijwel fulltime. Unbelievable…

  Kees Ruyter
  Als de boel van te voren goed is doorgedacht, hoeft er alleen maar uitgelegd te worden waarom men iets doet zonder aanpassingen. Heeft men de redenen nog op de plank leggen bij wijze van spreken. 

 2. Eén van de FB reacties:

  Silvia de Haan: Super blog en met veel plezier gelezen. Dacht bij het filmpje overigens gelijk aan mijn sportschool. Een sportschool waar ik graag kom en hier ook graag bij hoor. En waarom? Persoonlijke aandacht, gezelligheid en een fijn aanbod aan lessen. En heel belangrijk, de sfeer is er niet competitief. Meer is niet per se beter. Wat jij laatst zo mooi zei, het gaat om het effect. Dank voor je blog. Ga ik mee aan de slag .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: