Henk038

Je wilt hier Verwonderen. Mag dat?

In gewoon doen!, ideeën - innovatie, TED talk, verwonderen on februari 28, 2013 at 12:57 pm

Verwonderen. Mag dat tegenwoordig nog ergens?  Zo maar op straat.  Thuis op de bank. Online surfend. TV kijkend. In het bos. In de auto. Op school. Tijdens je studie. Op je werk… Noem het maar op.

image

Meestal niet eigenlijk. Er is immers zoveel uitgekauwd en voorgeschreven in ons kleine kikkerlandje. Nadenk- en verwondertijd is nergens opgenomen in een protocol, werkbeschrijving, verordening of reglement van orde. Nergens in kostprijsberekeningen is hier iets voor ingecalculeerd. Tijdens je studie of op school krijg je geen ruimte voor het behalen van “verwonder”punten.

En al was dat wel zo… de meeste mensen lijken niet meer te weten hoe het moet. Lukt het ons überhaupt nog wel om te verwonderen? Daarvoor moet je immers wat afstand nemen. Luisteren naar hoofd en onderbuik. Vreemde invalshoeken vinden en waarderen. Dwarsverbanden leggen die anderen niet zien. Tijd nemen om iets te ervaren. Goed kijken, observeren. Tsja… dat lijken af en toe vrijwel uitgestorven eigenschappen.

Terwijl verwonderen toch kan leiden tot prachtige gesprekken. Tot mooie nieuwe inzichten en ideëen. Tot humor. Tot het stopzetten van halfbakken initiatieven of foute keuzes. Tot innovatie!

image

Goed kijken, goed observeren. Openstaan voor wat er binnendwarrelt in je hoofd. Net al bij bovenstaande foto. Hoe kijk je er naar? Geniet je van de lijnen en specifieke kleuren? Zie je meteen het hele plaatje of geniet je van de details en de opvallende kleuren. Zie je de weerspiegeling van de ondergaande zon of komt er een herinnering boven van de japanse vlag, half zichtbaar in het water. Zie je gewoon een brug… of een weg die zich opent voor een verre reis? Zie je misschien jezelf al ronddraaien in het grote reuzerad rechts op de foto? Verbeeldingskracht, losse ideeën, verbinden daarvan, manier van kijken. Richt je je op het hek waarachter alles opgesloten lijkt. Of zie je juist een opengeknipt hek, dat alle ruimte biedt om te kijken wat er achter de horizon ligt. Zie je een prachtig visnet dat hangt te drogen in de ondergaande zon (net als ooit op een vakantie)? Of denk je.. hoezo visnet. Ik zie een mooi kunstwerk daar in het lansdschap. Welke kunstenaar zou dat hebben gemaakt?

Tientallen indrukken, gevoelens, associaties. Laat er een aantal mensen ECHT naar kijken en je krijgt veel verschillende antwoorden. En dan verwondering over waarom de ander er totaal iets anders inziet dan jij. Interessant toch?! En dat dan nog maar op basis van 1 plaatje. Als je bedenk hoeveel plaatjes er elke dag door ons hoofd zien flitsen. Als we dit gebruiken bij vraagstukken in organisaties, in de politiek, in het bedrijfsleven, op school. Elkaar daar ook ruimte voor geven. Niet continue, niet de hele dag. Dan worden we gek van elkaar. Maar meer dan nu.

image

Geprogrammeerd en geconditioneerd kijken is voor ons een belangrijke basishouding geworden zo lijkt het. Verwonderen kost tijd, energie, geld, wijkt af, valt op, is moeilijk. Dat zijn zaken waar niet iedereen warm voor loopt. Waarvan we soms denken het niet te kunnen (zo geven sommigen zelfs letterlijk aan). Gek is dat. Als kind waren we continue aan het verwonderen. Daar waren we heel erg goed in. Echt verwonderen hebben we ergens tijdens onze schooltijd achter ons gelaten. Of ergens diep in onszelf verstopt. Bekijk de TED Talks van Sir Ken Robinson maar eens over Onderwijs en wat het doet (volgens hem) met kinderen en volwassenen. Denk dat hij een sterk punt heeft. Door onze manier van leren en werken raken we ver verwijderd van gezond boeren verwonderen.

Laten we onszelf dus eens een mooi kado geven. Laten we onszelf elke dag (of als dat te gek is – elke week) serieus de tijd gunnen om bewust te denken aan zaken om je over te verwonderen. En over de toegevoegde waarde daarvan. Aan al het positieve dat daaruit kan voortkomen. Zullen we afspreken dat we dat doen via een ezelsbruggetje (om het niet te vergeten). We gaan bewust ruimte geven aan verwonderen zodra we dit verkeersbord van een rotonde zien. Daarvan zijn er gruwelijk veel in Nederland. Dus dat moet je een keer opvallen als je buiten bent. Dan even in de verwonderstand. Even niet rechtoe rechtaan denken en doen. Even je gedachten laten ronddwalen. Even van alle kanten zaken bekijken. Een extra rondje op de rotonde zelf mag natuurlijk ook. Gewoon doen. Have fun. Deal?


Je wilt hier Verwonderen. Mag dat? JA! …graag zelfs!

 1. Mooi en herkenbaar artikel, Henk. Ik proef tussen de regels door een vrije geest. Die moet je koesteren. Er zijn er daar veel te weinig van in deze wereld.

 2. Mooi en herkenbaar artikel, Henk. Tussen de regels door herken ik een vrije geest. Die moet je koesteren; zijn er veel te weinig van in deze wereld.

 3. Paar Google Plus reacties:

  Eline Brouwer
  Mooi blog hoor!

  Frank Daelmans
  Mooi geschreven stuk +Henk Boshove 

  Henk Boshove
  +Eline Brouwer thx. Morgen verwonderen… oke?

  Eline Brouwer
  Elke dag opnieuw 🙂
  Mijn werk geeft daar gelukkig genoeg mogelijkheden voor 🙂
  Fijne verwonderdag alvast ;)

  Henk Boshove
  +Frank Daelmans thx frank!

  Jacqueline van Ravenhorst
  Het is gewoon een stukje kunst, de foto in je blog! Net als met alle andere kunst, door de natuur of door de mens geschapen is het idd leuk om er eens echt naar te kijken en dat iedereen er in mag zien en van mag vinden wat hij of zij wil of ontdekt. Net als op je rug in t gras naar mooie wolkjes kijken en er van alles in ontdekken.

  Maaike Meeuwis
  Erger u niet, verwonder u slechts.
  Verwondering is misschien wel de mooiste menselijke eigenschap die er is.
  Verwondering leidt tot inzicht, liefde en begrip. Ik zou zeggen maak er je levenskunst van.
  Mooie blog +henk boshove! 

  Henk Boshove0
  +Jacqueline van Ravenhorst verwonderen = kunst ! Thx :)

  Henk Boshove08:27Bewerken
  +Maaike Meeuwis thx! He-le-maal mee eens!!

 4. Prachtige foto! Heerlijk dat verwonderen. Ik ga elk jaar minimaal een keer naar zee, om een zonsondergang te zien.(en om langs het water te lopen, dat doe ik meestal alleen) Heerlijk en dat verwondert me nog elke keer.

  Liefs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: