Henk038

Terug naar de Middeleeuwen. We hakken de stad weer in delen!

In Frankrijk, ideeën - innovatie, Vakantie, verwonderen on mei 7, 2013 at 6:01 pm

In Parijs zie je nog eens wat. Er is genoeg om je over te verwonderen en je krijgt er leuke ideeën. Paar blogjes daarover de komende dagen.

Vroeger waren steden onderverdeeld. Elk ambacht was te vinden in de eigen straat of wijk. De ambachtslieden en werkplaatsen kropen dicht op elkaar en waren verenigd in Gilden. Deze Gilden hadden ik Nederland veel macht. Ook in Frankrijk was dat zo. In oude Franse steden zie je dat nog terugkomen in de straatnamen. Lekker duidelijk. Je wist meteen waar je moest zijn als je iets nodig had!

Vorige week waren we een paar dagen met de kids in Parijs. Af en toe iets doen wat gepland was, maar ook lekker rondslenteren. Zo kwamen we in het 10e arrondissement terecht. En daar zag ik iets opmerkelijks. Sommige straten waren gevuld met dezelfde soort zaken.

image

Zo zitten er in de passage Brady bijna alleen maar Indiase restaurants. Meer dan 10 bij elkaar. Nu zaten er wel wat verschillen in de menukaarten, maar ’t was toch vrijwel allemaal curry of tandoori. Heb ik in Nederland nog nooit gezien. Stel je voor in een stad als Zwolle, dat er een straat zou zijn met bijvoorbeeld alleen maar pizzaria’s.

Ook bijzonder: Rue Chateau d’Eau. Op 300 meter straat wel 10 tot 15 kappers voor afro haar, afgewisseld met bijna evenveel zaakjes gericht op manicure, extensions en (permanente) make-up. Ook hier zou je verwachten dan zoveel van dezelfde soort zaken bij elkaar qua concurrentie niet handig is. Het zat echter propvol. Ongelooflijk. Van ’s ochtends vroeg tot laat zit het vol binnen.

image

Voor de winkels was het ook druk. Daar staan continue groepjes mannen. Druk met kletsen, stoer zijn en klanten de winkels inlokken. Vrouwen aanspreken op straat. Soms vrij agressief. Een straat om je over te verwonderen en je ogen uit te kijken.

Als laatste voorbeeld (er zijn er meer) nog de Rue Faubourg St. Denis. Een lange straat met een zeer wisselend straatbeeld. Sommige delen bijna in verval, andere delen juist prachtig. Ergens in die lange straat viel het mij op dat ook hier een aantal gelijksoortige winkels samen een interessant blok vormen. Allemaal zaken met mooie producten op een rij. 10 winkels naast elkaar. Vis, fruit, groente, traiteur, wijn, kaas, bloemen, brood, etc. En de slager zat er vlakbij. Alles op een rij, veel produkten op de stoep uitgestald. Net een supermarkt, maar dan met allemaal afzonderlijke winkeltjes. Mooi!

image

Al wandelend en kijkend door de wijk vroeg ik mij af of zoiets wellicht ook voor ons in Nederland een idee is. Waarom proberen we niet te stimuleren dat er meer geclusterd wordt in steden? Zeker nu we relatief veel leegstand hebben/krijgen in winkelstraten. We hebben dat natuurlijk met wisselend succes wel geprobeerd in Nederland. Met meubelboulevards en autodealers op één bedrijventerrein.

Maar waarom niet op ander niveau? Een aantal leuke heren-, dames- en kindermodewinkeltjes bij elkaar. Groenteboer en Turkse supermarkt samen met andere mooie versproducten (bloemen, kaas, etc) in één blok. Juweliers en sieradenboetiekjes …hoppa bij elkaar. Alle knutsel- en hobbywinkels verzamelen met wellicht een kleine galerie erbij. Een eindje verder op enkele winkels met tweedehands en vintage kleding op een rij. En ga zo maar door.

Zou dat helpen om vanuit stad en regio extra klanten naar zo’n straat te trekken. Of om extra omzet te genereren? Zou dat helpen om een buurt leuker/aantrekkelijker te maken? Kunnen startende ondernemers gestimuleerd worden zo gezamenlijk een straat aan te pakken? Kunnen bestaande ondernemers verleid worden te hergroeperen? Beginnen op plekken waar de huren relatief laag zijn?

Zou daar een deel van de oplossing liggen om creatief om te gaan met winkel leegstand? Wie weet…

image

Zomaar wat vragen en ideeën op basis van wat ik zag in het 10e arrondissement in Parijs. Interessantere winkelstraten, weten waar je moet zijn, een levendiger straatbeeld (zoom maar eens in op de foto hier boven).

Op naar straten en wijken met een duidelijke focus en strategie in plaats van allemaal afzonderlijke winkels.

Terug naar de Middeleeuwen. We hakken de stad weer in delen!

Advertenties
 1. Paar Facebook reacties

  Koert de Vries
  Interessante gedachte! In Meppel zie ik een fysieke clustering van uitzendbureaus

  Henk Boshove
  In zwolle clusteren we vreselijke telecom winkels. Te zot voor woorden. Halve Diezerstraat zit vol met die onzin Koert de Vries

  Gooitske Zijlstra
  Leuke aanvulling op je blog: http://www.adweek.com/news/advertising-branding/does-american-shopping-mall-have-second-life-149165
  Does the American Shopping Mall Have a Second Life?
  http://www.adweek.com

  Gooitske Zijlstra
  Interessante gedachten lees ik in je blog, herkenbaar ook vooral. Ik kom na bezoek van grote steden, Amsterdam + zeg maar altijd terug met allerlei gedachten en ideeën hoe je dat zou kunnen toepassen in een stad als Zwolle. Maar wees eerlijk, een klein aanloopje en floep je bent de stad al weer uit. Maar wat kunnen we leren van steden als Parijs, dat is een interessante vraag.

  Dat we de bezoeker van de stad een gecentreerd winkelgebied kunnen bieden waar allerlei bedrijvigheid plaats vindt is al lastig. Laat staan dat je dat op gaat delen in een stad als Zwolle, die gedachte vind ik lastig om te vertalen. Het lijkt me daarentegen wel een leuke om tijdens een koffie over te bomen. Los van het feit dat ik wel met iets heel erg tofs aan de slag ga binnen nu en een paar weken waar ik je wel wat meer over wil vertellen irl.

  Ik ga nog eens nadenken over wat je schrijft, bedankt voor het delen!

  Henk Boshove
  Waarom zou t niet kunnen in zwolle? Ik heb vorige week gecheckt. 10e arrondissement is ongeveer net zo groot als Zwolle qua inwoners. En de meesten shoppen local. Hebben geen auto’s. Waarom zou je van de Thomas a Kempisstraat niet DE VERS STRAAT van Zwolle kunnen maken? Huurders vliegen daar in en uit. Genoeg panden die beschikbaar komen. T is maar een idee Gooitske Zijlstra

  Elsbeth Boes
  Ik zeg: Hanzelab sessie!

  Henk Boshove
  Ik zal Jan Nabers alvast taggen. Kan ie ff meelezen vanuit Rome

  Frans Paalman
  een nieuwe kijk op bestaande situaties en out of the box denken kan alleen maar goed zijn voor “onze Stad”

  Henk Boshove
  Thx Frans Paalman ben gek op denken buiten (of zelfs helemaal zonder) dozen

  Gooitske Zijlstra
  ik had beter na moeten denken voor ik het schreef, ik zeg niet dat het niet kan. Out of de box is idd ook mijn ding maar dat wist je nog niet he;-) Vind het wel een containerbegrip in heel veel gevallen btw maar dat is een andere discussie. Ik laat mensen tegenwoordig alleen een box kiezen, wat er in of op zit is maar afwachten whahaha

  Janske Mollen
  Interessant.. Heb me daar, in mijn geval in Thailand/Cambodja, ook over verbaasd. Rijenlang dezelfde winkeltjes..
  Overigens clusteren uitzendbureaus ook vaak in dezelfde omgeving. Kijk in Zwolle maar naar de Sassenstraat en Oude Vismarkt/Gasthuisplein.. En zitten er in de Assendorperstraat vrij veel kappers bij elkaar..

  Henk Boshove
  Altijd leuk vanuit buitenland terugkijken naar Nederland. Heb dat 2 jaar geleden ook gedaan in china. En vorig jaar ook in spanje. Ach ja.. ik blog erover en praat er met mensen over. Verder kom ik niet. Maar verwonderen en koppelen aan gedachte voor thuis vind ik altijd leuk. En soms hoor ik later dat iemand iets doet waar ik ook over geschreven heb. Das dan wel geinig

 2. Leuk en herkenbaar artikel.

  Ik heb 2,5 jaar in Parijs gewerkt en de stand, mede dankzij Parijse vrienden en collegae, de stad op de non-toeristische manier leren kennen en van een andere kant gezien.
  De Parijzenaars blijven een chagrijnig stel egotistische mopperkonten, maar de stad is een bruisende meltingpot.

  Kortom; één van mijn meest favoriete Europese steden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: