Henk038

De wereld is gek geworden! Maar maak de mensen maar niet wakker…

In natuur, verwonderen, Zwolle on mei 18, 2013 at 11:19 am

Stenen lijken de wereld te domineren. Als je in wereldsteden als Shanghai of Parijs bent dan is dat duidelijk te zien en ook wel logisch. Stenen links rechts onder boven. Ter compensatie trekken mensen in hun vakantie er ver opuit en gaan dan de natuur in. Je weet wel, dat levende groene spul waar echte dieren zonder halsband of chip schijnen te leven.

Maar hier in Nederland is dat echt anders dan in die wereldsteden met hun vele miljoenen inwoners. Zelfs in de Randstad. En al helemaal in een stad als Zwolle, een middelgrote Nederlandse stad met 120.000 inwoners. Daar valt de hoeveelheid aaneengesloten stenen links rechts onder boven nog wel mee.

image

Door de prachtige ligging van Zwolle in de natuur en de compacte bouw van de stad kun je vanuit elk deel van de stad in enkele minuten in de natuur zijn. Super. En toch… het gebeurt in mijn ogen veel te weinig. En ’t is zo prachtig buiten.

image

Waar ik niks van begrijp is de rust in de natuur in en om Nederlandse steden. Waarom is het toch zo uitgestorven in de prachtige parken in de stad. In de prachtige groenzones aan de randen van de stad. In het landelijke gebied rondom de stad. In het bos. Op en langs het vele water. Daar verwonder ik mij over. Oké… op zondagmiddag komt er even een kleine invasie de natuur in. Maar de rest van de week varieert het van rustig tot stil. Of zelfs van doodstil tot uitgestorven.

image

Dat is toch eigenlijk te gek voor woorden. Is er actie nodig? Moeten we op alle kruispunten in de stad borden en richtingaanwijzers ophangen” “NATUUR 0,5 KM”? Moeten we looproutes vanuit de stad naar de natuur maken? Kinderen één keer per maand in het bos of het park lesgeven? Een natuurplicht ambtenaar aanstellen? Billboards langs alle drukke wegen? Flyers onder ruitenwissers? Zadelhoesjes met natuurreclame uitdelen aan fietsers bij ’t station? Supermarkt acties met gratis toegangsbewijzen voor de natuur?

image

Of moeten de mensen die er wel van genieten de andere stadsbewoners lekker tussen het asfalt, de klinkers en de betontegels laten zitten? Ze niet storen in hun tuintjes en op hun balkonnetjes? Ze lekker hun gang laten gaan in winkelstraten en winkelcentra? Ze lekker laten zweten in sportscholen en fitnesscentra?

image

Misschien is dat nog wel het beste. Laat ze lekker indutten en verder slapen in de binnenstad en de buitenwijken. Laat ze maar denken dat natuur er is voor vakanties en af en toe een zondagmiddag. Dan blijft het rustig, stil en relaxed buiten in de natuur voor de liefhebbers.

De wereld is gek geworden! Maar maak de mensen maar niet wakker…

Advertenties
 1. stil nou, straks worden ze wakker 😉

 2. paar van de reacties op FB Twitter G+ op dit blogje

  henkvvoornveld ‏@henkvvoornveld
  Massa zoekt stenen en elkaar, enkeling geniet van groen en ruimte. Laat maar zo! @henk038: De wereld is gek geworden. http://wp.me/p1DYuQ-Ug

  Lindeboom Schilder ‏@Linde_schilder
  🙂 #leuk RT @henk038: De wereld is gek geworden… http://wp.me/p1DYuQ-Ug

  Pieter van Pelt
  Lekker laten slapen. Dan blijft de natuur mooi en te genieten voor de liefhebbers.

  Jan Wietsma
  Iets om over na te denken. Maar Henk Boshove …Parijs heeft wel heel mooie stadsparken.
  De wereld is gek geworden! Maar maak de mensen maar niet wakker…
  henk038.wordpress.com

  Arjan Broer
  Leuk stukje van Henk Boshove.
  De wereld is gek geworden! Maar maak de mensen maar niet wakker…
  henk038.wordpress.com

  Danny Mekić http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/gat-in-de-markt.html

  Tegenlicht – Gaten in de markt
  tegenlicht.vpro.nl
  De crisis laat de falende macht van de markt zien. De consument wordt weer burge…Meer weergeven

  Geert Heldens Uit mijn hart gegrepen!
  Ik ken ze ook, mensen die precies weten hoe mooi het in Zuid-europa, Azië of Midden-Amerika is… maar die nooit gezien hebben wat er voor moois op een paar kilometer afstand te vinden is.

  Henk Boshove Danny Mekić we moeten onszelf en de wereld om ons heen grondig opnieuw inrichten en beleven… genieten van simpele dingen is zo moeilijk voor mensen. Er samen aan werken om dingen om je heen te realiseren zo mogelijk nog moeilijker voor de meesten.
  Tsja… leer je niet op school hè

  Henk Boshove Geert Heldens klopt. Soms is het helaas niet anders. Veel mensen hebben geen idee… en tsja “You can’t teach a blind man to see”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: