Henk038

Stiekem is naast Zwolle ook D******* best wel mooi!

In natuur, verwonderen, Zwolle on mei 30, 2013 at 8:32 am

Ik kom er al heel lang. Al zeker bijna 25 jaar af en toe. De binnenstad. Een enkele woonwijk. Het station. Het stadhuis. Een restaurant. Een café. Een boekhandel. De kleine straatjes. Het mooie Bergkwartier. Dat soort dingen.

Maar vorige week was ik een nacht in het IJsselhotel in D*******. Direct aan het water. Pontje voor de deur. Recht tegenover de binnenstad en het mooie oude waterfront.

image

Na een week vol regen was het ook nog eens redelijk weer. Zowel ’s avonds als de hele volgende dag. ’s Avonds laat en ’s ochtends dus lekker kunnen genieten van het weer, de ijssel, de stad die ging slapen en weer langzaam wakker werd in de zon.

image

In Zwolle loop ik vaak langs de ijssel. Dat had ik in al die jaren in D******* nog nooit echt gedaan. Nu wel. Mooi! Voor herhaling vatbaar.

image

’s Avonds al heen en terug vanaf het hotel naar de stad gelopen om een biertje te drinken op de Brink. Over de brug lopen en kijken naar de fel verlichte kerk die werd weerspiegeld in de IJssel. De volgende ochtend al vroeg een lekker rondje gewandeld over de twee bruggen. Heerlijk rustig nog.

Vanaf de overkant (De Worp) zie je eigenlijk beter hoe mooi D******* aan het water ligt. Vooral vanaf een afstandje overdag en in het donker lijkt het mooi.

image

Wat ik ook prettig vind is dat het er net iets minder “aangeharkt” is dan in Zwolle. Dat geeft mij toch een heel ander gevoel als je daar rondloopt in vergelijking met Zwolle. Kampen heeft hetzelfde effect op mij. Beide steden hebben net wat meer randjes en rafeltjes dan het wat netter ogende Zwolle. Verwonderde ik mij over. Zou dat komen omdat D******* en Kampen beide direct aan de rivier liggen, iets minder statig en iets rommeliger zijn? Of zou dat gevoel ergens anders vandaan komen?

image

Als je de mooie stadsgracht en de ijssel in het groen en de uiterwaarden bij Zwolle gewend bent, is het ook wel mooi om een keertje “vreemd te gaan” door in Deventer (ow… vergeet ik de sterretjes!) buiten het centrum rond te lopen langs de ijssel. Het water over de kade te zien lopen. Van het uitzicht te genieten op de oude stad. Mooie oude Hanzesteden naast elkaar. Overeenkomsten en verschillen.

Maaruh… Stiekem is naast Zwolle ook D******* best wel mooi!

Advertenties
  1. Rafelige randjes geven extra charme aan de stad. Maar ik denk niet dat het door de ligging aan de rivier komt. Meer door het doorleefde verleden, dat heeft schoonheidsrimpels gegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: