Henk038

Letter voor letter. Bladzij na bladzij. Boek na boek!

In Boeken, Kinderen on augustus 25, 2013 at 11:59 am

Als klein jongetje bracht mijn oudste zus mij ooit in ons kleine dorpje naar de bibliotheek. Wat een cadeau! Er ging letterlijk en figuurlijk een wereld voor mij open. De bieb was maar twee middagen per week open en je mocht maar vier boeken tegelijk lenen. Ik werkte mij in sneltrein vaart door de collectie van de bibliotheek. Fantastisch! Ik was er regelmatig twee middagen per week. Ik leende acht boeken per week en las ook nog enkele boeken in de bibliotheek. Vooral de boeken die je nog niét mocht lenen natuurlijk.

Zo kon ik met 10, 11 of soms 12 boeken per week mijn leeshonger stillen. Ik heb er heel snel door leren lezen. Best wel een uitkomst later voor studie en werk. Onze oudste dochter is ook iemand die snel leest. Nooit iets aan hoeven te doen, behalve boeken geven. Onze twee jongens hebben wel moeite met lezen. In de afgelopen jaren zijn we daar zelf – en ook vanuit de school – niet scherp genoeg op geweest.

image

We hebben daar inmiddels veel energie ingestoken. Veel met ze gelezen. Elke dag. De jongste is inmiddels helemaal bij. Bijna een jaar lang intensief lezen, elke dag weer, heeft hem echt goed gedaan. Met de middelste doen we dat ook, maar die heeft het er nog wel moeilijk mee. Gelukkig is hij nu wel meer en meer gemotiveerd (dat heeft een hele tijd geduurd). Hij ziet dat het lezen zijn schoolkeuze kan gaan beïnvloeden en dat wil hij liever niet.

image

In de vakantie hebben we ook gewoon doorgelezen. Nou ja, gewoon… dat is best wel lastig om vol te houden. Maar hij boekt veel vooruitgang. We zijn trots op hem. En ook wel stiekem een beetje op onszelf. Zo hebben we samen op vakantie vier boeken uitgelezen. O.a. “Grimmie” (Pieter Filler), “Bobby en de geestenjagers” (Loes Hazelaar) en “De blauwe maansteen” (Tonke Dragt). Ook terug van vakantie lezen we stug door. Deze week lazen we “10 tegen 1” van Joep van Deudekom. Hij heeft ons zelfs verrast door laatst zelf in bed ’s avonds een boek uit te lezen.

image

Mooie boeken. Ik geniet er zelf ook van en wordt dan weer een beetje kind. De komende maanden gaan we gewoon door met lezen. Net als in mijn jeugd is ook nu de bibliotheek daarbij van grote hulp. We lenen daar stapels en stapels boeken. Steeds meer ook stimuleren we de kids om er zelf naar toe te gaan. Om zelf boeken uit te zoeken. We merken dat dit werkt. Boeken die ze zelf uitkiezen lezen ze met meer enthousiasme.

image

Jammer dat er op veel plaatsen in ons land zo hard op bibliotheken wordt bezuinigd en dat er bibliotheekvoorzieningen verdwijnen. Ik ben blij dat we in Zwolle goede bibliotheken hebben. Met veel aanbod en interessant genoeg voor kids om naar toe te gaan. Een bibliotheek die meer bezoekers trekt en die meer mensen aan het lezen krijgt. Super. Compliment voor iedereen in Zwolle die daar aan bijdraagt.

Lezen, de taal goed beheersen, teksten echt snappen. En hopen dat ze later ook nog leren om tussen de regels door te lezen… we gaan het zien! Letter voor letter. Bladzij na bladzij. Boek na boek. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: