Henk038

Geen appels met peren vergelijken

In Kinderen, natuur on oktober 27, 2013 at 9:44 am

Toen we ons huidige huis kochten zat daar ook een tuin bij. Eén van de redenen om het huis te kopen. Een tuin met veel gras en mooie oude bomen erin. Een tuin waar onze kids hun energie (en dat is nogal wat) kwijt kunnen.

In die tuin staan onder meer een grote walnotenboom, twee oude appelbomen en een klein perenboompje. Bijzonder om te zien hoe verschillend de oogsten zijn per jaar. Het ene jaar heb je bijna niets. Het andere jaar heb je teveel. Het ene jaar zijn ze eetbaar. Het andere jaar valt alles rot en aangevreten van de boom. Bijzonder hoe dat gaat in de natuur.

image

Twee jaar geleden hadden we een geweldige walnotenoogst. Verbazingwekkend. Duizenden noten. Het blogje Harde noten kraken gaat daarover. Onze appelbomen leverden helaas nooit veel eetbare appels op. Tot dit jaar. Dit jaar weten we niet wat ons overkomt. Emmers en emmers vol met appels. En lekker!

image

We hebben al veel appels weggegeven. En we hebben een nieuwe hobby ontwikkeld. Zelf appelmoes maken. Onze jongste van acht kan er geen genoeg van krijgen. Het schillen vindt hij niet zo heel erg leuk. Appels koken en tot moes stampen daarentegen vindt hij geweldig. En opeten als de appelmoes nog warm is. Heerlijk smullen.

Mooi om te zien met hoeveel lol hij er mee aan de slag gaat. In pietenpak met kookschort. Mooie combi. Af en toe wat geholpen door zijn grote zus. Samen koken en proeven natuurlijk. Dat hoort zo. Samen lekker bezig in de keuken. Je bent daarna als ouders wel druk om de keuken weer schoon te krijgen. Maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken.

image

Zo langzamerhand kunnen we echter geen appelmoes meer zien. We zijn aan het kijken of we onze appels kunnen laten persen tot appelsap. Dat is nog niet zo makkelijk. Er zijn wel dagen waarop je sap kunt laten persen in de regio. Maar dat zit allemaal al vol. Het is een heel goed (oogst)jaar voor appels en peren. 

Dat laatste kunnen we thuis nog niet bevestigen. Ons kleine perenboompje levert nog geen eetbare peren. We hopen dat het boompje ons binnenkort gaat verrassen. Peren lusten we namelijk ook wel.

Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen. Misschien dat we dan wel appels met peren kunnen vergelijken.

  1. Appel crumble. Appelflappen. Gevulde appels met spijs en (wal)noten. Caramel appels. Appel chutney. Havermout pap met appel. Appel pannenkoeken. Tarte tatin. Wordt de keuken niet echt schoner van, de appelvoorraad wel minder!

    • Ja @irene veel lekkere dingen die je kunt maken. Grappige is ook dat ze dit jaar zelfs ook gewoon te eten zijn. Veel rijper en zoeter van smaak dit jaar. Maar dan nog krijgen we ze niet op. Weggeven dus maar 🙂 ook leuk om te doen!

      • Jammer dat Zwolle zo ver weg ligt… Wat voor soort appelboom heb je eigenlijk? Onze Schoone van Boskoop doet na 3 jaar nog weinig. Handjevol geelgroene appels die er in juli na een zuchtje wind al afvallen 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: