Henk038

Geen stressssss… Vooral géén stress! (met Kerst)

In Boeken, Film, Fris in je hoofd, Vakantie on december 17, 2013 at 11:50 am

Vroeger had ik nog wel eens moeite om Kerst te halen. Niet letterlijk natuurlijk. DAT lukte nog wel. Maar het koste altijd veel moeite om op het werk in de dagen voor Kerst alle deadlines te halen. Voeg daarbij de overload aan activiteiten op school van de kids. En al die Kerstbijeenkomsten. En  het Kerstdiner bedenken, uitproberen en voorbereiden. En alle “gezelige” afspraken rondom Kerst in de agenda proppen. En meer van dat soort zaken. Kortom de ‘ratrace‘ richting Kerst.

Gelukkig doe ik daar niet meer aan mee. Ik ben al jaren aan het minderen en …ik word er steeds beter in. Die Kerstdeadlines zijn natuurlijk grotendeels onzin. Iedereen is er hijgend en puffend ontzettend druk mee en daarna ligt alles meer dan een week plat. Stevig het gesprek hierover aangaan en zoveel mogelijk deadlines reëel neerzetten (de meeste gewoon na Oud en Nieuw). Niet koste wat het kost alles nog vóór Kerst doen. Dat is beter voor jezelf en beter voor je collega’s. En uiteindelijk ook vaak beter voor je klant (haastige spoed… etc).

De Kerstborrels waarbij je moet opzitten en pootjes geven zeg ik af. Hoogstens de allerleukste blijft over (misschien). Op school draai ik ook een minimaal programma met Kerst (gedurende het jaar al vaak geholpen). Zachtjes fluit of zing ik daar “I’m dreaming of a white Christmas”. Dat zorgt nog wel eens voor een glimlach bij gestresste ouders. Lachen is altijd goed.

20131218-100246.jpg

Geen grote inspanningen meer om Kerst groots te vieren. Ben je gek. Al jaren niet meer. Kerstkaarten? Alleen als het in de planning past. Niet omdat het moet (van onszelf). Ik heb geleerd om Kerst niet te gebruiken om op adem te komen. Het is veel fijner om fris in je hoofd aan Kerst te beginnen. DAT! We maken gewoon onszelf gek omdat er zoiets als Kerst op de kalender staat. En dan moet er van alles. Hoezo? Niks moet. Het is fijn om zoveel mogelijk te ont-moeten. Dan blijft er tijd over om ervan te genieten dat de wereld even wat langzamer draait rondom Kerst.

Ik heb al een enorme voorraad boeken ingeslagen. Ik verheug me nu al op avonden lang nietsdoen. Of een film kijken. Of rustig praten. Of uit een goede fles een glas volschenken (en opdrinken). Of een spelletje spelen met de kids. Of even op bezoek bij iemand die dat nodig heeft of waar het gezellig is. Of gewoon een beetje mijmeren …zonder dat je in je achterhoofd weet dat je eigenlijk toch nog iets moet doen. Niks moet. Geen verplichtingen.

Klinkt saai hè? Is het ook. Heerlijk saai! Geen stress. Maar DAT is dan ook het enige dat echt moet. Geen stressssss… Vooral géén stress! (met Kerst)

Ik wens jullie en vooral mijzelf een ontzettend saaie Kerst!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: