Henk038

Een heerlijke lach en een warme traan

In Familie, Kinderen, Memories, verwonderen on februari 2, 2014 at 6:33 am

De week van de poëzie. Normaal heb ik daar niet zo heel veel mee. Dat is er uit geslagen op het VWO, met dorre oude, saaie gedichten. Dit jaar heb ik er raar genoeg wel wat mee. Ik heb er zelfs om zitten janken en hard om gelachen. Tsja, het kan verkeren.

Gisteravond vertelde mijn dochter verbaasd, verwonderd en lachend dat ze maandag naar theater Odeon gaat in plaats van naar school. Bij het vak Nederlands moesten alle derdeklassers een tijdje geleden een gedicht schrijven voor de week van de poëzie. Daar hadden die pubers natuurlijk in eerste instantie weinig trek in. Toch gedicht geschreven en tot haar verbazing is het ook nog eens geselecteerd! Ik heb er samen met haar hard om gelachen. Maar eerlijk is eerlijk, ook ik vind het een mooi gedicht. Geen idee hoe ze dat zo bedacht heeft.

Maandag gaat ze het voordragen op toneel in theater Odeon. Daar vindt de voorronde van de “VERS PoëzieRevue” plaats. Per regio worden de beste gedichten door kids zelf voorgedragen (voorrondes in Amsterdam, Antwerpen, Nijmegen, Sneek, Rotterdam, Hengelo en Zwolle). Kijk voor info op school der poëzie. Het is een hele happening met een professionele jury. De winnaars gaan door naar de landelijke finale. Dat omgaan met gedichten doen ze tegenwoordig toch een stuk leuker dan toen ik op school zat.

20140202-080858.jpg

Ik zou haar maandag wel willen zien. Stiekem vanuit de coulissen. Zonder dat ze het weet stilletjes kijken hoe ze dat doet. Stoer en vol bravoure omdat het toch maar als een geintje begon? Zenuwachtig daar in de spotlights op het podium? Serieus haar beste beentje voor omdat ze het stiekem toch wel leuk en mooi vindt dat haar gedicht is uitgekozen? We’ll see…

Dat was het lach gedeelte van de week van de poëzie. Vanochtend vroeg zag ik op social media een link naar een opname van Eric Corton. Ik vind de muziek die Eric aanbeveelt meestal wel lekker (zware gitaren!) maar nu had ‘ie iets anders. Hij draagt een gedicht voor vanwege de week van de poëzie. En wat kiest hij? “Sterfbed” van Jean Pierre Rawie. Pffff… Ook zwaar.

Het gedicht van Jean Pierre Rawie gaat over een stervende vader. Het indringend gedicht bracht me ogenblikkelijk terug naar hoe machteloos ik als jochie aan het sterfbed stond van mijn eigen vader. Ook al is dat al meer dan dertig jaar geleden, vergeten doe je zoiets niet. Gelukkig maar. Ook pijnlijke herinneringen zijn mooi. Deze zeker.

Het sterfbed van mijn vader. Meer dan dertig jaar geleden. De tekst van het gedicht sluit één op één aan op mijn eigen herinneringen. Ik was er even helemaal stil van. Zijn hand vasthouden was de enige manier om met hem te communiceren de laatste dagen. Wat hebben we samen vastgehouden en samen geknepen in elkaars handen. Praten kon hij niet meer. Zijn hand en vooral de blik in zijn ogen vergeet ik nooit meer. Als ik er aan terugdenk schieten de tranen mij weer in de ogen.

Huilen, lachen en verwonderen in nog geen twaalf uur tijd om de week van de poëzie. “Poëzie… Zo gek nog nie” zou Herman Finkers zeggen. Inderdaad.

Poëzie. Ik heb er normaal niet zo veel mee. Maar het heeft toch maar mooi voor een heerlijke lach en een warme traan gezorgd!

Advertenties
  1. Wow Henk. Gevoelsman ben je. X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: