Henk038

Laat Zwolle maar Zitten!

In De Ondernemer, ideeën - innovatie, Zwolle on april 4, 2014 at 6:40 am

Als je door Zwolle loopt dan is één ding duidelijk. Wat zijn de straten en pleinen de laatste jaren verbeterd! Natuurlijk is nog niet alles even mooi. Het Rodetorenplein en het Lübeckplein komen nog niet echt tot leven. En ook het Grote Kerkplein kan overdag wel wat extra leven gebruiken. Maar er is veel verbeterd en de stad wordt druk bezocht. Dat zie je elke dag. De vele bezoekers van Museum De Fundatie en Waanders in de Broeren herken je natuurlijk meteen. Je ziet daarnaast echter ook steeds meer jeugd op straat. De vele MBO en HBO studenten komen in grote aantallen tevoorschijn met dit mooie weer. De terrassen stromen al vroeg vol. Zwolle leeft!

Zwolle trekt veel dagjesmensen en winkelend publiek. Ook steeds meer zakelijke bezoekers zijn al netwerkend lekker onderweg door de stad. Tegen lunchtijd zie je daarnaast veel kantoormensen die de lunchbreak combineren met een rondje stad. Zwolle leeft en leeft steeds meer op straat. Zeker nu we zulk mooi weer hebben. Er zijn in Zwolle de laatste jaren dan ook veel terrassen bijgekomen. Dat is fijn. Maar we hebben eigenlijk maar weinig aantrekkelijke openbare plekken.

Plekken waar je zo maar even kunt gaan zitten. Om relaxed van het zonnetje te genieten. Met een coffee-to-go, met een ijsje, met een meegenomen of gekocht broodje of gewoon met je gedachten. Alleen bij ijssalon Salute aan het eind van de Diezerstraat zie je veel mensen op de muurtjes en de oude stadsmuur zitten. Genietend van het ijs, de zon, het uitzicht. En bij mooi weer zitten onze stadsparken ook helemaal vol. Maar verder? Verder is het een beetje behelpen. Dat kan beter.

Laatst zag ik in Groningen het tijdelijke informatiepunt van de VVV op de Grote Markt. Een tijdelijk gebouw met een grote tribune waar je lekker op kunt zitten. En dat doen dus ook heel veel mensen. Een heerlijke openbare zitplek, midden in de stad. Ik zou het geweldig vinden als wij in Zwolle ook zulk soort mooie zitplekken zouden hebben.

20140402-114753.jpg

Boven: Uitzicht straks op Grote Kerkplein Zwolle vanuit tijdelijke tribune? - Foto @Henk038. Onder: Tijdelijke tribune in Groningen - Foto Jennifer Elbert

Meer grote openbare zitplaatsen in de stad (geen extra bankjes). Dat kan simpel door strategisch nieuwe zitmuurtjes neer te zetten. Door grote lange bloembakken met hele brede randen te plaatsen. Door hoogteverschil op te vangen met grote, brede traptreden die je uitnodigen om erop te gaan zitten. Maar het idee van een tijdelijke tribune laat mij niet los. Niet op een vaste plek zoals in Groningen… Nee, een mobiele tribune die je makkelijk kunt verplaatsen. Dàt lijkt mij nou geweldig voor Zwolle.

We huren of kopen zo’n tribune. Die zetten we dan bijvoorbeeld eerst een paar weken op het Grote Kerkplein, voor het Stadhuis. Natuurlijk met de banken de andere kant op, lekker op de zon (zie voor het uitzicht dat je dan hebt de foto hierboven). Daarna een tijdje op het Rodetorenplein. Ook buiten het centrum is plek genoeg. Bijvoorbeeld op het Lübeckplein bij het Stadskantoor. Lekkere zitplek voor alle langslopende studenten. En bij heel mooi weer staat ‘ie even in een stadspark aan de gracht. Bijvoorbeeld bij het Kerkbrugje. Zie je het al voor je?

Een openbare plek in de stad om bij mooi weer lekker te zitten. Om af te spreken of contact te leggen. Om te ontmoeten en bij te praten. Om te lezen. Om te studeren. Om niks te dien. Om wat extra zon op te vangen. Kortom, om extra te genieten van Zwolle en nog meer op straat te kunnen leven. Mobiele tribunes zijn er in allerlei soorten en maten. Van hele kleine voor 15-20 personen tot hele grote voor wel 300 personen. Natuurlijk kun je zo’n mobiele tribune ook gebruiken om de stad extra te promoten. Mogelijkheden genoeg. Van zo’n tijdelijke plek kun je meteen gebruik maken en het is een mooie aanzet voor extra openbare zitplaatsen op de pleinen en brede straten van Zwolle.

Lijkt het jullie wat? Hebben jullie ook behoefte aan meer openbare zitplaatsen in de stad? Zullen we eens gek doen en een mobiele tribune midden in onze stad zetten? Laat maar horen, ik ben benieuwd. Niet lopen, niet rondhangen, niet staan…

Laat Zwolle maar zitten!

[Deze blog is geschreven voor “De Ondernemer Zwolle” >> http://deondernemer.nl/regionieuws/663068/Laat-Zwolle-maar-zitten.html en is bedoeld om discussie over de stad los te maken]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: