Henk038

Het grote verschil tussen kinderhand en kinderbuik

In Eten & drinken, Familie, Kinderen, Vakantie on juni 29, 2014 at 10:01 am

Een kinderhand was vroeger snel gevuld. Vraag is of dat nog steeds zo is. Bij veel kids volgens mij helaas niet meer. Blij zijn met iets simpels of kleins is er toch vaak niet meer bij. Ik probeer wat ik kan om dat te voorkomen bij onze kids. Dat lukt nog aardig. En op sommige kleine dingen zijn die van ons in ieder geval nog steeds dol. Ze zijn dol op kleine stukjes fruit. Lekker door elkaar gemixt. Daarmee is de kinderhand snel gevuld. Gelukkig maar!

image

zomerse fruitsalade

Bij kinderen zit er veel impulsiviteit in hun acties. Daar kun je af en toe als ouders knettergek van worden. Het is echter ook een grote bron van vermaak. En je kunt er af en toe ook lekker op inspelen. Als je in het weekend een wat ander eetschema hebt of je gaat BBQ’en dan hebben kids al vrij snel trek. Voor je ’t weet gaan ze snaaien en ze vallen aan op het eerste dat er prima eetbaar uitziet. Voor je het weet eten ze zich vol met snacks, ships en andere hapjes en laten ze het gezonde eten staan.

image

stoffelijk overschot zomerse fruitsalade

Om die reden kies ik er regelmatig voor om gewoon als eerste (alleen) gezond eten op tafel te zetten. Meestal fruit of een fruitsalade. Vandaag waren we op visite bij een gezin dat ook drie kids heeft. Zes hongerige monden. Dus dan heeft één (grote) fruitsalade niet zoveel zin. Dat is te weinig. Ook al had ik flink mijn best gedaan met grote hoeveelheden fruit (zie de foto met restanten hier boven). Naast de best wel grote fruitsalade dus ook een nòg grotere watermeloen erbij. Het kost wat tijd maar dan heb je ook wat.

20140629-220923-79763993.jpg

Aanval op watermeloen geopend

Mooi om te zien hoe kids op lekker zomerfruit aan kunnen vallen. De kilo’s fruit gingen erin als koek. Grote smulpartij. De fruitsalade was meteen op en ook een flink deel watermeloen was meteen verdwenen. Net alsof een sprinkhanenplaag over een mooi stuk land raast en het helemaal kaal achterlaat. De rest van de watermeloen werd stukje voor stukje tussendoor meegegrist als ze langs de tafel liepen.

image

kleurrijke fruitsalade vóór 12 handjes ervan gingen eten

Door in te spelen op de impulsiviteit van kids (“ik heb trek dus ik ga meteen veel eten”) kun je stiekem een beetje beïnvloeden wat ze eten. Met al dat fruit in hun maag zijn er meteen al heel veel vitamientjes op de plek van bestemming aangekomen. Kunnen ze daarna snaaien van het andere eten.

20140629-222143-80503224.jpg

schalen vol watermeloen

Bij ons het gezonde fruit dus niet als afsluiter van een buffet maaltijd of de BBQ. Dan zitten de meeste kinderbuiken al vrij vol en passen er hoogstens nog wat marshmallows of een ijsje bij. Gewoon meteen aan het begin. Omdenken. Het toetje als voorgerecht. En dan niet een klein beetje maar een giga hoeveelheid fruit… Want die kinderhand is misschien wel snel gevuld, die kinderbuik absoluut niet. Dat is een groot verschil!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: