Henk038

Terugblik vol schrik

In Kinderen, Memories on februari 7, 2016 at 10:57 pm

Deze week was ik in mijn geboortedorp. Ik stond voor gebouwen waar ik heel veel jaren heb gewerkt. Als kind, als puber, als tiener. Veel lange dagen en nachten heb ik er doorgebracht.

Tegenwoordig zou dat niet meer mogen. Als jochie werken met gevaarlijke machines in een brood- en banketbakkerij. Ik werkte er van m’n 8e tot circa 19e jaar. In het begin hielp ik als jochie met schoonmaken. Ik hielp met dozen vouwen. Ik hielp met krentenwegge snijden en inpakken. Ik hielp met koekjes bakken. Ik sleepte met meel en krenten & rozijnen.

Later leerde ik er taarten bakken. Ik maakte honderden liters slagroom. Ik smeerde gelei tussen honderden taarten en spoot met de slagroomspuit even zoveel taarten vol. Ik versierde gebakjes en taarten met chocolaatjes en vruchtjes uit blik. Ik zat in de diepvries om er taarten in en uit te rijden. Toen ik ouder was hielp ik bij het bakken en inpakken van kruidkoek en cake. Dat rook zo lekker. Ik zat tot over mijn oren in het spijs bij het maken van feeststollen. Ik werkte bij de bollenmachine en de rijskasten. Ik spoot broodblikken in met olie. Aan het eind stond ik nachtenlang achter de grote oven om te zorgen dat er genoeg blikken in liepen of om er brood uit te halen. Zwaar en erg warm werk.

Het was waarschijnlijk niet verantwoord dat ik dat deed op basis van de normen van nu. Soms urenlang alleen met die machines. Maar in die tijd was dat vrij normaal. Het was lang en hard werken. Het verdiende heel goed. Vooral als je 6 dagen in de nachtdienst werkte. Je begon dan al op zondagavond en pas op zaterdagochtend was je na het schoonmaken vrij. Dan liep je ’s ochtends langs de directeur voor een bruine envelop met geld.

Deze week was ik er en ik zag hoe verlaten en troosteloos de oude bakkerij erbij ligt. Al jaren niet meer in bedrijf. Wachtend op de sloper. Wat een triestheid. Terwijl het vroeger zo’n mooi bedrijf was. Ik heb daar veel plezier gehad en er ook ontzettend veel geleerd. Van m’n eigen werk en wat ik daar allemaal zag en hoorde.Ik moest aan vroeger denken. Maar ik dacht er ook aan omdat onze dochter (16) is aangenomen voor haar eerste echte baantje. Ze heeft al wel hier en daar gewerkt, maar nu wordt het echter. Een baantje bij Dinoland, dat komende week wordt geopend in Zwolle.

Ze heeft een oproepcontract. Voor een paar euro per uur. We zullen zien of ze daar regelmatig aan de slag kan. Ik hoop het. Van werken wordt je groot. Er is in 35-40 jaar heel wat veranderd. Maar dat is nog steeds zo.

Tsja. Zo moest deze Papa even terugdenken aan vroeger. Terugblikken in mijn hoofd was fijn. De oude gebouwen terugzien deed pijn. Terugblik vol schrik

** Henk Boshove | 7 februari 2016 | Een “Papa Blogt Op Zondag” blog | Elke zondagavond online **

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: