Henk038

Koop hier geluk!

In Geluk, Kinderen, Spanje, Vakantie, verwonderen on mei 1, 2016 at 9:22 pm

Op straat in Spanje lacht het geluk je overal toe. Links op een tafeltje. Rechts in een kiosk. Tussendoor in de handen van iemand die het beste met je voor heeft. Koop hier! Koop hier geluk!


Als je 1 kilometer door een wat drukkere straat loopt in Spanje – dan is ’t raar als je ze niet ziet. Verkopers van loten. Daar zijn er ontzettend veel van. Loten kopen is populair in Spanje. Kopen mensen, kopen. Koop hier toch snel een lot!

Zelfs tijdens het eten buiten op het terras komen ze af en toe langs met loten. Dat is toch wel heel bijzonder. Heb ik nog niet eerder meegemaakt in Spanje. Deze week al diverse keren. Ze vallen ons trouwens niet lastig. Ze kijken vooral naar oudere mensen.

Op straat heb je natuurlijk ook zo af en toe de oude vertrouwde kioskjes. Een klein hokje waarin iemand niets anders doet dan loten verkoopt. De bejaarden zijn er dol op. Ik denk dat het gewoon bij hun dagelijkse leven hoort. kop koffie, boodschapje doen, bijkletsen op een bankje, paar loten kopen (paar keer per week?).
Uiteraard heb je ook verkopers die namens ONCE loten verkopen op straat. De opbrengst hiervan kom ten goede aan blinden & slechtzienden. De lotenverkopers trekken overigens allemaal hetzelfde publiek. Het zijn bijna altijd ouderen die er iets kopen voor zover wij zien.

Één van onze kids, de middelste, vindt de lotenverkopers erg interessant. Hij is er van overtuigd dat hij net als Guus Geluk maar één lootje nodig heeft om de hoofdprijs te winnen: “Kunnen we altijd lekker op vakantie. Dan trakteer ik.” Als ouders hebben we ’t nog maar even tegengehouden. Werk is ook leuk.

Kopen jongeren eigenlijk ook loten op straat? Of gewoon online? Hoe lang blijft dit nog in in het Spaanse straatbeeld? Is toch wel één van de charmes hier. Net als ’s ochtends vroeg koffie drinken met een broodje erbij in cafetaria/barretje op de hoek. Ook daar zitten trouwens vrijwel nooit jongeren (maar ’t zit er wel vol). Hoe lang blijft dat nog –  vraag je je af? We zullen zien de komende jaren.

Wij hebben ons kleine geluk door lekker om ons heen te kijken en te genieten als gezin hier in Spanje. De loten bieden volop hoop aan de Spanjaarden: koop hier geluk!

** Henk Boshove | 1 mei 2016 | Een “Papa Blogt Op Zondag” blog | Elke zondagavond online **

Plaats een reactie